De gangene media gjør intervjuer med arbeidsledige her i Norge så er dessverre stort sett en negativ vinkling på ting. Litt sånn; hva er galt, hvorfor får du ikke jobb, sosialen neste. Personlig så tror jeg ikke jobbsøkeren har så mye å tjene på det, snarere tvert imot, men forstår også at det er journalistene som skaper denne vinklinga. Det var derfor så gøy i dag da jeg traff på en jobbsøker her i Bergen, og attpåtil på den helt supre nye terminalen på Flesland. Vi tok en kaffe og utover i samtalen ble jeg bare mer og mer imponert. Slike positive holdninger er godt å se / høre blant jobbsøkere og jeg vet følgene; De som klarer å opprettholde motivasjonen og humøret vil få seg jobb. Slik funker det heldigvis her i Norge.
Jeg traff Audun første gang like før sommeren og har fulgt med han på sosiale medier og han har fulgt med meg. Det første som gjorde at Audun fikk min oppmerksomhet var hans geniale ide om å lage en #. #AnsettAudun. Da snakker vi. Skikkelig innovativt og kult tiltak.

Men det var ikke bare # som imponerte meg. Det var hans holdning, hans stå på vilje og hans humør. Så der media ofte velger å lage negative vinklinger på jobbsøkerintervjuet så tar jeg saken i egne hender og skriver noe positivt. Her er praten med Audun. Han og jeg håper dette kan være til inspirasjon for andre jobbsøkere i Bergens-regionen og resten av landet.Lofotværing i Bergen.
Fortell?
Tro det eller ei, mye samme kultur og frittalende språk og Bergensere er jo helt supre. Har vært her 6 år nå og har ingen planer om å flytte Nord igjen så framt ikke en ny jobb dukker opp der oppe.

Du er utdannet med MSc Business (Finansiering og investering). Hva gjorde at du etter noen år i arbeidslivet valgte å gå tilbake på skolebenken?
Etter militæret så ble naturlig å få seg en jobb og utdanning ble satt litt på hold. Jeg merket etter hvert at motivasjonen for skolebenken kom tilbake og i en alder av 26 ble det det Bachelor og Master. Kanskje ikke «modellen» alle følger, men for meg så funket det veldig bra.

audun.jpg
Karrieren etter utdanning?

Mellom Bachelor og Master flyttet jeg til Bergen og fikk vikariat i DNB som kundekonsulent. Kjempespennende og godt å føle at jeg fikk bruke noe av det jeg hadde lært i studiene. Etter masteren var jeg så heldig å få et nytt vikariat i Inka AS som Økonomiansvarlig og alt var bare helt topp. Så kom «veggen» i 2016. Ikke i form av at jeg møtte veggen Erik, men arbeidsmarkedet ble tøft.
Hva gjorde du da?
Jeg tenkte først å ta saken i egne hender og som ihugga Manchester United fan (Beklager Erik vet du er Leeds fan og beklager alle LFC supportere som leser dette) så forsøkte jeg å starte noe som het fotball24.no. Det skulle være en Fotballnyhetsformidling-medium og vi fikk faktisk til samarbeid med franske nyhetsbyrået AFP.

Grunder ja?
Ble vel egentlig det, men drømmen varte ikke så veldig lenge. Både meg og kollegaen så nok at vi ikke var grundere og forstod vel også at det i vårt tilfellet ikke var lett å blande arbeid med hobby. Uansett, utrolig lærerikt og jeg er stolt over å ha prøvd.

Så ble du jobbsøker og har vært det i 12 måneder nå?
Det stemmer. Kanskje det helt gale tidspunktet å bli jobbsøker på, men det for nå så være. Har jo lært masse i disse 12 månedene og blitt bedre kjent med Hermine på 16 måneder enn det jeg ville blitt om jeg var i jobb.
Men du vil vel ha jobb?
Ja. Dumt spørsmål Erik he he. Du nevnte selv jeg har #AnsettAudun. Da tror jeg det er klart at jeg vil ha jobb.
Good point Audun :-).  Så hvordan ser du på ting i dette noe tøffe markedet?
For meg så handler det om mer enn å bare sitte hjemme. Bygge nettverk, komme seg ut og møte spennende og relevante mennesker. Er ute hver uke og det gjør utrolig mye positivt for humøret og motivasjonen. Dessuten er det godt å høre fra ledere og HR ledere at jeg gjør ting riktig og at de gjerne vil snakke med meg om jobb når de eventuelt skal ansette.
Er dette noe du anbefaler andre å gjøre?
Ja så framt det er noen en vil trives med. For meg ville det blitt helt feil å sitte hjemme på sofaen å glo på finn.no hele dagen. Dessuten kan man da havne i en boble hvor en søker på jobber bare for å søke liksom. Nei, det er ikke noe for meg.
Så litt dumt spørsmål kanskje, men hva er det som gjør at du ikke har lykkes så langt?
Det første jeg tenker på er jo markeder her borte, men det vet jeg at jeg ikke kan gjøre noe med. Det jeg har bestemt meg for er å også søke stillinger andre steder i Norge og må jeg tilbake til Lofoten så går det greit. Opplever allerede resultater fra dette og ser markedet er bedre andre steder.
Men helst Bergen?
Ja så klart, men jeg og familien flytter gjerne på oss for riktige jobb, selv om jeg vil savne Bergen, Bergensere og regnet.

#AnsettAudun, fortell litt mer?
Det var bare litt for gøy og for å gjøre det lille ekstra. Satte samtidig opp en egen side på FB med navn Ansettaudun hvor jeg har fokus på det jeg kan og driver med. Her deler jeg interessante og relevante linker innenfor økonomifaget. Det er slike ting som gjør at det, om ikke er gøy, så er det litt mer motiverende å stå opp morgenen.
Vil du anbefale folk å gjøre det samme? Nå passer dette for meg og jeg tror alle må gjøre det de selv ønsker, men det og i det minste prøve noe nytt, er noe jeg absolutt anbefaler. Da har jeg en grei hverdag, kona har en greit mann og Hermine og Henry har en grei fra.
Når løser det seg?
Jeg tror og håper snart jeg Erik. Har mange spennende bedrifter som gjerne vil snakke med meg når ting løsner hos dem. I tillegg fortsetter jeg å stå på. Vet det er mye flinke folk på markedet nå og da er det en «kamp» om jobbene. Heldigvis bor vi i Norge og jeg er helt sikker på at det løsner til slutt.

Helt til slutt Audun. Du er ikke redd for at Liverpool supportere som ansetter ikke vil ha en Man U fan med på laget?
Ikke i det hele tatt. Tenk å gøy for dem å komme på jobb en mandag der United ha tapt ila helga. Da skal jeg nok få høre det.

Tusen takk for praten Audun. Ønsker deg masse lykke til videre og håper du også kan være til inspirasjon for andre.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s