Det blir feil av meg å skrive at jeg forstår hvor hardt det må være når man for beskjed om at man mister jobben.  For det første så har jeg aldri selv opplevd dette og dessuten  er det kun deg individuelt som forstår hvor hardt det er. Du ser; Alle reagerer forskjellig når de får den tunge beskjeden og da skal verken jeg eller andre fortelle deg hva du skal føle.

Det jeg derimot skal skrive litt om i dag er hva som kan være lurt på gjøre på veien mot ny jobb. Da tenker jeg i hovedsak på perioden like etter du har mottatt oppsigelsen. Perioden hvor du enten er fristilt fra stillingen eller i tilfeller der du må jobbe gjennom oppsigelsesperioden.

Det absolutt siste du skal gjøre er å tenke; “Ja nå må jeg komme i gang med jobbsøk med en gang. Jeg har ikke tid til å vente”. Ei heller skal du ofre en tanket på finn.no, rekrutteringsselskap, LinkedIn og den slags. Nei, det blir helt feil og hjelper deg ikke på langsikt. Du ser; Det er lov å være litt lei seg. Det er lov å være litt sinna. Det er lov å være frustrert og det er lov å tenke litt sånn stakkars meg. Ikke bare er det lov, det er menneskelig og det er helt naturlig.

Derfor sier jeg at en alltid skal bruke litt tid på seg selv etter man har fått den tunge beskjeden. En uke, to uker, en måned; Ja dette bestemmer du selv.

sorg

Hvor er logikken i dette?
Det skal jeg fortelle deg og la oss se på noen andre eksempler fra livet hvor det å ta en pause, det å være litt nedenfor, det å være litt lei seg, det å være litt sinna er helt naturlig.

  1. Idrettsutøver som blir skadet. Kanskje til og med like før et stort mesterskap. Som vi alle vet så må man ta en pause når man blir skadet. Ikke bare på grunn av det fysiske, men også på grunn av det psykiske. Det er lov, det er fornuftig og det er med på å gjøre at en kommer sterkere tilbake senere, i stedet for å få en verre skade senere.
  2. En mister noen nært seg. En venn, en kollega eller familiemedlem. Hva gjør vi? Vi bruker tid på sorgen. Litt tid på å være lei oss og litt tid på å grine. Helt naturlig og helt menneskelig, og dersom vi ikke gjør dette så vil sorgen komme senere og være mye tyngre.
  3. Stress og overarbeid. Hva gjør vi? Vi blir sykemeldt og må ta en pause. Dersom vi ikke gjør det? Vi får det mye verre senere.

Ser man på eksemplene ovenfor så er det kanskje enklere å forstå at man også skal ta en pause når man mister jobben. Nå er helt sikkert ikke det å miste jobben like tøft som å miste noen man har nær seg, men følelsene er noe like. Det samme med eksempel 1 og eksempel 3. Er du med? Er du enig?

Jeg håper du er med og jeg håper du er enig. Du ser; Når du så etter hvert er klar til å søke jobb, ja da er du virkelig klar. Da er du virkelig motivert og da er du i topp form, og i dagens arbeidsmarked er det utrolig viktig å være i form.

Ikke vær redd for å ta et pust i bakken. Ikke vær redd for å være litt lei deg eller sinna. Ikke vær redd for å ha «stakkars meg» følelsen. Det er som sagt helt naturlig og fullt forståelig.

Helt til slutt; Om vi kan kalle det en fordel eller ikke, så er det en positiv ting med å miste jobben i dagens marked. Det er nemlig følgende: Mer eller mindre 100% av alle som driver med rekruttering (eksternt eller internt) vil ikke se negativt på deg som kandidat bare fordi du ikke er i arbeid. De vil ikke tenke «hun / han må være dårlig fordi hun / han mistet jobben. Faktisk så er det slik at du faktisk kan ha en fordel overfor kandidater som er i jobb. Du er nemlig tilgjengelig med en gang. Bruk det for hva det er vært.

Husk; Du er ikke en dårligere person enn andre fordi om du mister jobben. Du er ikke noe dårligere enn andre dersom du må gå en stund uten arbeid. Du er ei heller noe mindre verdt.

Ha en god og avslappende helg og ikke bruk en eneste del av hjernen din på jobbsøk.

Erik Falk Hansen
Daglig Leder
OG-S AS

OG-S AS står bak omstillingsprogrammet DUJSK som er tilgjengelig for bedrifter som må nedbemanne, fagforeninger og jobbsøkere privat. For mer info , ta kontakt med laila.rognes@ogsnorway.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s