Jeg må først advare dere som er 50+ og som tror at det omtrent er umulig å få seg jobb i dagens arbeidsmarked på grunn av alder; Dere vil nok ikke like det jeg skriver her, men samtidig ønsker jeg av hele mitt hjerte at dere leser dette og tenker litt i etterkant. Blir du provosert så er det kanskje dette du trengte.

Da jeg flyttet tilbake til Norge i 2013 så hørte jeg mye snakk om at det var vanskelig for de på 60+ å få seg ny jobb. Et år senere hørte jeg noen snakke om at det var vanskelig for de som nærmet seg 60 å få seg jobb, og det var da jeg sa følgende til en HR-leder i Stavanger; «Du Rita; Det skal ikke forundre meg om vi om noen år til sier at det er umulig for folk på 50 å få seg jobb»

Noen år etter så er vi dessverre der.

Det går ikke en dag hvor vi ikke leser eller hører om gruppen jobbsøkere på over 50 som mener de ikke får jobb på grunn av alder. «Det er ingen som vil ha oss», «Selskaper vil ha de yngre», Vi er gått ut på dato» osv. osv. Vi ser til og med at noen velger å kommentere på stillingsannonser i Sosiale Medier hvor de skriver ting som «ikke noe poeng i at jeg søker, jeg er for gammel». 
Jeg gleder meg ikke over dette og jeg synes det er svært leit at mange har endt opp et sted hvor man omtrent har gitt opp, men, ja det er et men….

Diskrimineres det iht. alder? Ja selvfølgelig, men der noen bedrifter vil ha kandidater som er yngre så er det vel så mange bedrifter som ikke vil ha folk som er yngre. Altså; En kandidat på 25 opplever det samme som en kandidat på 55, og før jeg fortsetter; Det finnes annen diskriminering også som for eksempel unge kvinner som skal ha barn / har små barn, folk med utenlandsk navn, homofile osv. Det er derimot stort sett de over 50 vi hører og leser om. Det er de som skriker ut. Det er stort sett denne gruppen som klager og syter. Det er stort sett denne gruppen som omtrent bruker mer tid på de som ikke vil ha dem enn på de som faktisk vil ha dem, og her er det viktige:

old 2Går du rundt og tror at ingen vil ansette deg fordi du husker dagen da Norge fikk OL på Lillehammer, du kjøpte Commodore 64 til barna dine, du fikk tårer i øynene da Bobbysocks vant grand prix  og lørdagskveldene inneholdt en time med Fleksnes og en time med Dan Børge Akerø, ja da blir dette med å få seg jobb veldig vanskelig.  Du ser; Det å gi opp eller nærme seg stadiet der du gir har ikke funket tidligere og ei heller funker det i dag, det om du er jobbsøker, grunder, selger eller idrettsutøver. «Jeg får ikke jobb fordi jeg er 50» Ja tenker du slik, ja da kan du heller bruke tiden din på å holde gebisset rent og undersøke hvilket begravelsesbyrå som er best for deg.

Og helt til slutt; Hvor er statistikken som sier at de over 50 har det vanskeligere med å få jobb enn de under 25? Jeg har ikke sett den og bruker jeg vår egen statistikk hvor over 2000 mennesker av 3000 har fått seg jobb etter våre DUJSK-kurs så har jeg en gladmelding til alle dere “gamlinger” der ute: Det er ingen forskjell på de over 50 og de under 50, og vet du hvorfor? “Gamlingene” fra våre kurs har valgt å gi blanke faen i de selskapene som ikke vil ha dem og heller fokusert på alle de som vil ha dem. Alder har aldri vært noe tema i deres jobbsøkerprosess og da har det heller aldri vært noe tema hos arbeidsgiver. Les det siste igjen: Da har det aldri vært noe tema hos arbeidsgiver heller.

Så lite, eller mye (du bestemmer) skal til for at du får deg jobb, tross gebisset i vannglasset på badet, de grå hårene i ørene dine og at det er blitt noen nye medlemmer i familien som kaller deg bestemor eller farfar.

Husk; “Holding a grudge is letting someone live rent free in your head”

Skal du la de personene som ikke vil ha deg på grunn av alder få bo gratis i ditt hode? Skal du la de ødelegge for din karriere? Selvfølgelig skal du ikke det og nå håper jeg du går ut der og fokuserer på alle de som vil ha deg. De som forstår at du faktisk har de tennene du har hatt hele livet og de som forstår at man kan få grå hår i ørene selv i yngre alder (Jeg er beviset på dette).
Disse arbeidsgiverne er det mange av.
Veldig mange.

Lykke til. Jeg heier på deg om du er 22, 59, homofil, heter Ahmed eller skal ha 27 barn før du er 35. Det gjør de fleste arbeidsgivere og hodejegere også.

Erik Falk Hansen

NB. Journalister som leser dette må gjerne ta kontakt med meg på 40435493. Dette er et tema som burde blitt belyst fra enn annen vinkel enn; De på 50 + får seg ikke jobb.

Minner også om at vi har jobbsøkerprogrammet DUJSK i Bergen, Oslo og Stavanger ila de neste ukene. Begynner kurs i Kristiansand allerede onsdag og kan lage plass til en ekstra deltaker. Ønsker du mer info så sender du mail til laila.rogenes@ogsnorway.com

3 thoughts on “50 + og jobbsøker? Bare å gi opp

  1. Jo jeg ser hva du skriver! Jeg gir ikke opp for det er ikke noe alternativ. Det er en stor forskjell fra før jeg fylte 50 til nå i arbeidsmarkedet. Nå har jeg passert 470 søknader og det er intet feil i disse etter at jeg har fått andre til å lese både søknad og CV. Men det stopper der! Og det kjennes som en Kinesisk mur man skal slå hull på. Det er blitt vanskeligere, ja mye vanskeligere å komme inn i arbeidslivet.Og for å få det bedre og for å få slutt på stigmatiseringen bør det løftes ut og opp i lyset. Jeg har spurt arbeidsgivere om akkurat dette og det bekrefter mine egen erfaringer. Så problemstillingen er sammensatt. Det er heller ikke noen hjelp at NAV “betaler inn” de unge og dermed presser ut de som ikke har prioritering innen NAV. Vet om arbeidsgivere som rir denne bølgen, fordi det koster mindre å ha disse i jobb. Ikke misforstå, disse trenger hjelp også. men når grupper blir prioritert er det dessverre slik at andre blir nedprioritert. Jeg ønsker ikke å sutre, men skal man få til likhet så bør markedet også skjønne at vi er sterke retusjer som helt klart har en sterk verdi der ute.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s