Det finnes mye lesestoff innenfor temaet suksess som omhandler det å ha et konkret mål for å oppnå det man ønsker.  Tanken bak det hele er at du skal styre veien, du skal ikke la omstendighetene styre deg.  Veldig bra, og de som skriver disse bøkene mener det er eneste vei for å komme dit man vil.  Tydelige, konkrete og realistiske mål. Det er også slik du kommer i mål som jobbsøker.

Så la oss trekke dette inn i jobbsøker-prosessen.  Vi opplever at man som arbeidssøker lar seg styre av stillingsannonser.  Hva er ledig og hvor kan jeg søke?  Arbeidsmarkedet styrer hvor du ender opp.  Dette høres jo logisk ut i første rekke, men er det lurt?  Min påstand er nei.  Ikke lurt, men jeg innrømmer at behovet for jobb ofte veier viktigere en ønsket om å jakte drømmejobben.
Allikevel, har du mulighet så følg målet.

Konkret eksempel: Din drøm er å jobbe som prosjektleder innenfor fagfeltet elektronikk.  Setter du en dato foran drømmen, har du plutselig et mål: Innen 1. mars skal jeg jobbe med prosjektledelse i en elektronikkbedrift.  Det kan oppfattes som en klisje, men fra nå av er det du som eier prosessen, du virrer ikke målløst rundt.  Bedrifter som lykkes gjør gjerne det samme.  De har et mål og jobber aktivt ut fra det målet.

goal

Et slikt mål vil ha noen konsekvenser.  Du kan ikke lenger bruke tiden utelukkende på finn.no og andre portaler for ledige stillinger.  Nå er det du som må være den aktive.
Første konkrete handling er kartlegging.  Segmenteringsprossessen i proff.no er gratis og fantastisk bra (Et annet alternativ er søk via LinkedIn) Via proff.no kan du filtrere slik at du får opp samtlige bedrifter i ditt søkeområde som trenger din fagkompetanse.  Du legger bare inn bransje og sted i filteret, og vips har du en liste å jobbe ut fra.  Ønsker du det kan du også sette minimum og maksimum antall ansatte, samt lønnsomhet

Du vil nå raskt få følelse av om målet ditt er realistisk.  Har du 5 eller flere bedrifter i lista er det faktisk en mulighet.  Har du færre bør du vurdere å utvide lokasjonen slik at du får med flere steder.  Dette betyr kanskje lenger reisetid.

Når kartet er klart, er det greit med et delmål.  Her er min erfaring at det er best å ta av seg jobbsøker hatten og bygge nettverk inn mot bedriftene på listen.  Eller for å si det på en annen måte: Skal jeg ha jobb som prosjektleder innenfor elektronikk i Stavanger, ja da skal alle som jobber med elektronikk i det distriktet kjenne navnet mitt innen to måneder.  Verktøyene?  Facebook og LinkedIn.  Bygg nettverk på sosiale media, og bruk deretter dette virtuelle nettverket som en base for å få et solid nettverk.  Inviter på kaffe, besøk bedrifter og møt de på messer.

En jobbsøkeprosess kan faktisk være beinhard jobbing, men også svært givende og spennende.

Det er du som bestemmer.


Nå er det snart over for det som har vært Norges mest populære og råeste jobbsøkerprogram de siste årene. Ja, DUJSK tar en pause og så får vi se om det blir noe utover vinteren / våren. Den gode nyheten for deg som er i Oslo eller Bergen er at vi har ledig plass på kursene som begynner ila de neste ukene. For mer info så sender du en mail til laila.rogenes@ogsnorway.com . Gjør som 3000 andre flinke og erfarne mennesker; #bliendujskerduogså

One thought on “Dine mål og det skjulte arbeidsmarkedet

  1. Hmm, det ser ut som teksten passer til meg. Ikke det at jeg vil være prosjektleder innenfor elektronikk, men det er faktisk det jeg er for tiden. Som lærer på videregående skole i Kristiansand så er en både medarbeider og leder på samme tid. Som kontaktlærer så forholder en seg til både eleven, skolen og heimen. For å legge opp undervising på VG3 (siste året) så har en enorm frihet og minst like enorm arbeidsmengde. Dette er supert.Når jeg også får undervise VG1 (1. året i rene elektronikk) så er det lite som er kjekkere, og spesielt når en når fram til elevene. Som ny lærer på skolen er det supert å få hjelp fra de erfarne lærerne ved skolen og det å kunne samarbeide innad på elektro, men også på tvers av faggrupper er viktig. Denne jobben er rett og slett svært allsidig og krevende, så om noen der ute lurer på å gjøre det samme, så gi meg en lyd og jeg skal prøve å gi deg all den inspirasjonen du ønsker. Det er helt rett som skrevet over følg drømmen din og forbedre deg hver dag. Til neste år så skal vi flytte internt på skolen da deler av bygget skal renoveres, så da regner jeg med å få stort ansvar for VG3 sine lokaliteter, og målet er at vi som deler felles oppgaver og felles fag skal jobbe sammen. Integrere IKT og elektronikk som en enhet og skape noe stort sammen som Kristiansand by kan være stolt av. Kanskje jeg faktisk hadde dette målet som en fjern tanke en gang i framtiden for mange år siden. (Til dyktige elektronikk-prosjektledere dere ute, hva med å ta en kikk i Kristiansand)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s