Jeg har sagt det mange ganger før, men må dessverre si det igjen. Noen aktører som jobber med omstilling, jobbsøkerkurs og / eller som tiltaksarrangører for NAV tror de har fått frihet til å behandle jobbsøkere som leketøy. Ja i disse dager er det neste sånn at jeg ikke hadde blitt forbauset om de pakket inn jobbsøkeren og la han / hun under juletreet. Så ille er det. Nå må vi klare å få en slutt på dette.

Stadig vekk ser jeg at jobbsøkere oppdatere LinkedIn-profilen sin hvor de legger til en ny stilling. Ikke en stilling i den forstand at man har en jobb og får betalt for det. Neida, de legger til en stilling som jobbsøker og i tillegg laster opp logo til bedriften de går på jobbsøkerkurs hos. Altså; «Johanne» går på jobbsøkerkurs hos «Norsk Jobbsøk AS», og legger til en ny stilling på LinkedIn som jobbsøker i Norsk Jobbsøk AS.
Kjære jobbsøker. Ikke aksepter dette. De lurer deg og de bruker deg for å markedsføre seg selv. De har alt å tjene (Tror de) og du har alt å tape. Enda verre; NAV er med på å lure deg ettersom noen av disse aktørene jobber for NAV. Det skal ikke du eller noen andre akseptere.

xmas human

Så kan man frykte at dette etter hvert kommer til å spre seg til CV. Altså; Jobbsøkere legger til en ny stilling på CV som «Jobbsøker i Norsk Jobbsøk AS».
Dessverre kommer det ikke til å spre seg til CV, det har allerede gjort det og det er kun her i Norge at dette blir akseptert. Ingen andre land i den vestlige verden ville godkjent at veiledere, tiltaksarrangører og jobbsøkerkurs-selskap leker med jobbsøkere og behandler de som lego, playmo eller barbie dukker. Ingen andre, men her i Norge slipper man unna med slik. Du ser, verken NAV eller arbeidsminister bryr seg få fryktelig mye om jobbsøkeren. De bruker all sin tid på å fortelle hvor godt arbeidsmarkedet er og alt det gode arbeidet de gjør for å få ledigheten ned.
Så til deg «Johanne». Her er grunnene til at du ikke skal registrere jobbsøker som en stilling på LinkedIn eller CV.

1. De som rekrutterer er interessert i å lese om den jobben du har gjort, altså den jobben som er relevant for stillingen du søker. De kunne ikke bry seg om du går på kurs hos AS3, Din Utvikling, OG-S eller direkte hos NAV, og skulle de bry seg så er det bare negativt (Se punkt 5)
2. Du bruker viktig plass på å markedsføre et selskap der denne plassen skulle vært brukt på å markedsføre deg selv
3. Tenk på alle de som bare tar et raskt glans på CV (De er det mange av). Er det AS3, Din Utvikling eller OG-S du vil de skal se eller det faktum at du jobbet for Statoil (Kun eksempel). Du vet svaret.
4. Algoritmer på LinkedIn gjør det slik at info i din siste stilling vekter sterkere når hodejegere søker etter kandidater. (For øvrig virker det slik i visse CV databaser også) Ja, da vet du hvor dumt det er å bruke plass på å skrive om et selskap du går på jobbsøkerkurs hos
5. Noen rekrutterere er skeptiske til de som har gått på 5 ukers jobbklubber. De som har blitt diktert hva de skal si, hva de skal skrive og hvordan de skal oppføre seg.
6. Sist, men ikke minst; kurs er ikke en jobb. Det er et…… Ja du gjettet det, et kurs. Skal du i det hele tatt ha det med (Noe jeg ikke anbefaler deg å gjøre ref. punkt fem og punkt to) så legger du det under kurs

Jeg blir spurt på våre kurs om deltakerne skal legge det til på CV. Joda, det kunne vært skikkelig god markedsføring for OG-S dette. Tenk det; 3500 jobbsøker som markedsføre DUJSK kurset vårt. Nei, slik tenker jeg ikke. Jeg sier rett ut; «nei du skal ikke ta det med på CV»

Jeg håper at aktørene som er så grådige at de bruker jobbsøkerens CV og LI profil til å markedsføre nå blir kalt inn på teppet hos NAV og at næringslivet ellers tar dem et tak. Et godt tak. Jeg håper dere finner ut mellom pinnekjøttet og akevitten at det faktisk er mennesker dere jobber og at jobbsøkere ikke skal ligge i en pakke under juletreet.

Erik Falk Hansen

2 thoughts on “Når NAV tiltaksarrangør behandler jobbsøkere som en pakke under treet

  1. Veldig bra skrevet, formulert og gode poeng. Du viser tvers gjennom at du tenker på arbeissøkers beste og ikke handler etter egen vinning med tanke på markedsføring gjennom arbeissøkers deltakelse i Djusk.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s