Alle, absolutt alle der ute kjenner en eller flere personer som har ufrivillig fått tittelen “jobbsøker / arbeidsledig”, det i form av en venn, familiemedlem eller tidligere kollega. De fleste (alle håper jeg) vet også at hverdagen for en jobbsøker er tøff. En hverdag med mange NEI og en hverdag hvor man ikke kan unngå å føle seg nytteløs i ny og ne. En hverdag hvor man rett og slett føler seg lite verdt. I dag spør jeg deg; Er det en slik hverdag du ønsker at din venn, familiemedlem eller tidligere kollega skal møte? Nei, det er nok ikke det og fra og med i dag kan vi alle gjøre en forskjell. En forskjell som gjør at hverdagen til en jobbsøker i det minste blir mye bedre enn tidligere.

Her er noen ting jeg ber alle tenke på for 2018 for å skape en #bedrehverdagforjobbsøkere

 

  1. «Jobbsøkere er slappe og kan få jobb dersom de vil»

La oss slutte å snakke på en slik måte. De fleste jobbsøkere er slettes ikke slappe og vil ha jobb og da er det et stort slag i trynet å høre at “du kan dersom du slutter å være lat”.

  1. Hva driver du med for tiden?

Vi har alle stilt dette spørsmålet når vi møter folk vi ikke har sett på en stund. Nå som flere folk er ledige så kan det kanskje være en idé å være litt forsiktig med å stille dette spørsmålet. Du ser, dette er noe av en jobbsøker frykter mest i møte med andre mennesker.

  1. I 2018 så skal ikke jobbsøkere behandles som 5-åringer

Jeg har sagt det før og sier det igjen; la oss ta helt avstand fra alt av tekster og jobbklubber som behandler jobbsøkere som drittunger. Disse tipsene som bare er med på å umyndiggjøre jobbsøkeren; Du må smile pent, kom tidsnok på intervju, sjekk værmelding før intervju osv. La oss endelig få en slutt på det, og det gjelder også alle dere i media.

  1. Alle fortjener et svar

Noe av det mest frustrerende i hverdagen er å bruke flere timer / dager på søknad for så å aldri høre noe. Joda, ting er blitt bedre på denne fronten, men langt i fra godt nok. La oss fra og med i dag skrive under på at alle som søker på en stilling skal få et svar. Absolutt alle

  1. Sosial dumping

Så må det snart bli slutt på at bedrifter kan utnytte praksisplass ordningen fra NAV. Spesielt ille er det i Rogaland og Hordaland hvor NAV ser ut til å godkjenne omtrent alt av praksisplasser. Du ser, alle er jo tjent med det. Selskapet betaler ikke lønn, NAV får en mindre ledig i statistikken og jobbsøkeren for dagpenger. Oi da var det visst ikke alle som var tjent med det allikevel…

tung hverdag

  1. Forfalskning av ledighetstall

Om NAV skulle ha et nyttårsforsett så må det være å slutte med å lyge til media om ledighetstall. Senest i desember var en NAV direktør ute i media og sa det var et arbeidstakers marked. Da Jeg spurte om det faktisk var flere stillinger enn ledige så fikk jeg et Nei. Det var 3 ledige per stilling alt så ikke et arbeidstakers marked. Nå må vi holde oss til fakta og innse at det bare er å lure seg selv å gå ut med tall som er lavere enn hva realiteten er. Det gjelder både NAV og Regjering.

Helt sikkert mer vi kan gjøre og håper vi alle gjør hva vi kan. Husk: det er din venn, familiemedlem eller tidligere kollega som gir alt hun har for å finne seg en ny jobb. Vær så snill, ikke ødelegg for henne. Ikke ødelegg henne. Hjelp heller.

Bruk gjerne #bedrehverdagforjobbsøkere om du kommenterer eller skriver noe om dette og la oss spre dette budskapet til alle i hele landet. Det klarer vi med sosiale medier som støttespiller.

Lykke til alle jobbsøkere. Håper jobben ikke er langt unna og tenk dem følelsen når den dagen kommer 🙂
Erik


Er du jobbsøker? Neste tirsdag holder jeg et helt gratis webinar for alle jobbsøkere der ute med tittelen “få en pangstart på 2017”. Du er hjertelig velkommen til å være med og melder deg på via denne linken:

Gratis webinar

Les også mer på http://www.jobcatcher.no

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s