Tenk deg at kvalitetssikringen i rekrutteringsprosessen er at kvaliteten i kandidaten er at man ikke er mamma. Tenk deg at den profesjonelle holdningen hos et rekrutteringsselskap er at pappaer er proffe og mammaer ikke er proffe. Tenk deg at kvalifisering av kandidater er gjennom velprøvd metodikk, strukturerte intervjuer og grundige referansesjekker hvor metodikken er «pappa ja» og mamma nei og spørsmålet til referanseperson: Er hun mamma?

Det hender stadig at jeg får meldinger fra jobbsøkere rundt forbi om deres skrekkopplevelser i jobbsøkerhverdagen, da spesielt i møte med bemanningsbyråer / vikarbyråer. I dag fikk jeg en slik melding fra en person i Bergen jeg ikke kjenner, og det jeg leste er noe av det mest urovekkende og skremmende jeg noen gang har lest.

Hun skrev følgende:

Jeg har hatt en opplevelse som er helt forferdelig. Jeg var aktuell for en spennende stilling i Bergen hvor et stort bemanningsselskap i regionen hadde ansvaret for prosessen. Da jeg fulgte opp for å få tilbakemelding
fikk jeg høre følgende: «Det er jo klart at i et valg mellom to kandidater med lik kompetanse hvor den ene skal hente i barnehage hver dag og den andre ikke, da er det jo selvsagt hvem vi velger»
For meg som jobbsøker så hadde jeg virkelig ønsket denne jobben, men dette var tøft å høre. Kanskje jeg burde skifte kjønn og samtidig adoptere bort barna mine…. Huff. Er helt utmattet og lei meg. Håper du skriver om dette. Slik diskriminering og slike holdninger må bort umiddelbart.

Er det mulig sier jeg? Hva får folk til å oppføre seg på denne måten. Hva er det som gjør at personen det gjelder i det hele tatt får lov å drive med rekruttering? Det er holdninger som stinker og det er holdninger jobbsøkende mammaer møter på omtrent hver dag. Dessverre.

Til personen det gjelder: Jeg skal ikke si at du burde skamme deg for det tror jeg aldri du kommer til å gjøre, men dersom du har slike holdninger og ekle tanker om mammaen til en gutt på tre og en jente på to, ja da håper jeg i det minste følgende: 1. Du forteller kunden din om dine holdninger 2. Du tar vekk alt oppgulpet på hjemmesiden om metodikk, kvalitet og kompetansebasert utvelgelse 3. Du holder helt kjeft om dette når du gir tilbakemelding til Mamma slik at du ikke tar vekk alt av motivasjon, tro og håp hun hadde.

NB. Som tilsvar skulle hun bare sagt:
«Du tar litt feil. Det er ikke barnehagen som er et problem. Husk jeg må gå fra jobb 14 00 hverdag slik at jeg rekker å vaske huset, stryke klær og lage middag slik at mannen min blir fornøyd.»

Og før du lurer på om personen hos dette bemanningsbyrået var en kvinne eller en mann… Vel, jeg tror du vet svaret allerede.

#bedrehverdagforjobbsøker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s