“I innlegget hvor dere skriver dette med at 75 – 80% av stillinger ikke utlyses så legger dere også med #inkluderingsdugnaden. Makan til frekkhet. Det dere gjør er å ekskludere. Dere er ikke med på noen som helst dugnad her og burde få orden på deres egne holdninger og tall før dere stiller dere bak et tiltak som faktisk er meget bra. Makan til frekkhet.”

I snart tre år nå så har jobbsøkere sendt meg meldinger eller kommet opp til meg i frustrasjon over at 75 – 80% av stillinger i Norge ikke utlyses.  I begynnelsen så tenkte jeg ikke så mye over det, men da jeg fikk flere slike henvendelser daglig så begynte jeg å stusse mer og mer på dette.  75 – 80% Det hørtes jo veldig høyt ut?

Etter litt enkel matematikk  så skjønte jeg raskt at dette ikke var mulig, men det var samtidig godt å få det bekreftet gjennom en undersøkelse NAV selv gjorde i 2017 hvor de spurte 14 000 + bedrifter om de utlyser stillinger eller ikke. Resultatet? 42% av stillinger utlyses ikke. Altså ikke 75 – 80%.

nav undDet stoppet dessverre ikke jobbsøkerekspertene. Du vet; De som jobber på millionkontrakter for NAV og som tror de har fått frihet til å si, og gjøre som de vil.
Neida. De fortsatte bare i samme stil med å si at 75 – 80% av stillinger ikke lyses ut.

I helgen så jeg et klipp fra Arendals-uka 2018 hvor en stor NAV aktør hadde laget en kort video om hvordan de kunne lære jobbsøkere å bruke nettverk for å få seg jobb. I utgangspunktet smart og kjempebra. Dessverre så valgte de også i introduksjonen å skrive + fortelle at 75 – 80% av stillinger ikke utlyses. Altså; Renspikket løgn, og vet du hva? Dette ødelegger så til de grader for de som søker jobb og ja, det er faktisk et viktigere poeng for meg enn at disse aktørene bruker skattebetalernes penger til å komme med direkte løgn.

Hvorfor er dette så ille for jobbsøkere / arbeidsledige?

 1. Det tegner et feil bilde av hvor fokus bør ligge når man søker jobb. I grunnen så sier de at 75 – 80% av tiden som jobbsøker burde brukes i det skjulte arbeidsmarkedet og at nettverk er viktigere enn noe annet.
 2. Det nedprioriterer de største kanalene for å finne seg ny jobb nemlig stillingsutlysninger direkte med bedrifter eller via  rekrutteringsbransjen.
 3. De skremmer alle de søkerne som ikke har stort nettverk eller de som er redde for å bygge nettverk
 4. De skaper større frykt og håpløshet blant de arbeidsledige, noe som igjen senker motivasjonsnivået

joblearn

 

Så undrer jeg; Hva er det ærlig talt som gjør at NAV-aktører får lov å komme med slike løgner gang på gang og over lang tid? Hva er det som gjør at NAV selv ikke sier ifra? Hvorfor bryter ikke arbeids- og velferdsdirektoratet inn dersom NAV selv ikke gjør noe?

At NAV ikke gjør noe med det har jeg dessverre ikke noe svar på, men jeg tror jeg har svaret på hvorfor disse tiltaksarrangørene kommer med slike løgner:

 1. Det skaper et behov for sånne som dem fra samfunnet og større behov gir flere millionkontrakter
 2. Det gjør at de selv føler seg viktige og at de er med å bidra
 3. Det selger deres kurs

Til dere som tror dere kan holde på med dette: Dere jobber med mennesker som ofte har det litt vanskelig. Må dere absolutt gjøre det vanskeligere for dem? Om dere føler at dere må skape et behov for dere selv og deres tjenester, kan dere i det minste gjøre det blant andre grupper enn de som har det tungt? Og sist, men ikke minst; kan dere ikke bare stoppe med slike løgner og heller tegne et riktig bilde av markedet?

Jeg skulle ønske NAV selv kom på banen her og oppfordrer til det.

Helt til slutt til dere i Joblearn: I innlegget hvor dere skriver dette med at 75 – 80% av stillinger ikke utlyses så legger dere også med #inkluderingsdugnaden. Makan til frekkhet. Det dere gjør er å ekskludere. Dere er ikke med på noen som helst dugnad her og burde få orden på deres egne holdninger og tall før dere stiller dere bak et tiltak som faktisk er meget bra. Makan til frekkhet.

Hva synes du? Er det greit at NAV tiltaksarrangører tegner et feil bilde av arbeidsmarkedet? Er det greit at de lyver?

#bedrehverdagforjobbsøkere #passio4people #nokernok

Erik Falk Hansen

2 thoughts on “Skal vi godta at NAV tiltaks-arrangører lyver?

 1. Tusen takk for tilbakemelding. Dette hjelper oss til å bli bedre og bedre i vårt arbeid.
  De tallene vi refererer til kommer fra vår lange erfaring fra bransjen, samt de rapporter og statistikker som vi løpende er en del av. Beklager at vi i dette tilfellet ikke har vært tydelige i vår kildehenvisning. Dette er noe vi kan lære oss av og ta med inn i fremtiden.
  Nok en gang, takk for at du gjennom ditt innspill gjør oss enda bedre og tydeligere i vår kommunikasjon.

  Like

  1. Hei Kari Hilde og takk for kommentar. Jeg tror nok budskapet var godt ment, men her måtte jeg si i fra ettersom det er viktig at vi alle prøver å gi arbeidsledige et realistisk bilde av markedet. Ha en flott dag videre. Erik

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s