Tidligere denne uken samlet Næringsminister og Likestillingsminister noen av Norges største Hodejeger-selskap for en rundt-bordet diskusjon om likestilling blant toppledere i Norsk Næringsliv. Et møte som uten basert på hva DN og E24 skriver høres mer ut som et sirkus med konservative Hodejegere som trenger en aldri så liten realitetsjekk.

Det første jeg stusser på er at noen av Hodejegerne som var til stede skylder på kunden / oppdragsgiver. Det er visst hele tiden kunden som står for diskriminering, Fordi? Jo det er vist slik at kunden vil ansette folk like seg selv.

Vet du hva? Det er en billig unnskyldning. Det er noe man sier for å skyve skylden over på andre og for å frigjøre seg selv.

Ukentlig hører jeg historier om kvinnelige ledere som føler seg diskriminert i møte med Hodejegere. Ikke bare da av mannlige Hodejegere, men også av de kvinnelige. Og jeg er redd for å måtte si det; men noen av disse skrekkhistoriene kommer
fra noen av selskapene som deltok i dette møtet.

” Er det ikke et problem for mannen din som er i en topplederstilling at du også nå vil ha en stilling som krever mye tid og innsats?”

“Du er kvalifisert på papiret, men vi tror ikke du er tøff nok til å lede en ledergruppe med bare menn hos oppdragsgiver”

“Du hadde en periode på fem år fra 2005 til 2010 hvor du har hjemmeværende med barn. Det gjør at du taper litt terreng til de som ikke har vært hjemme med barn”

Men så var det mer om hvorfor det diskrimineres. Hva er galt med kvinnen? Hva er det som gjør at det diskrimineres?

Ærlig talt. Det er ikke noe galt med kvinnen, men når en gjeng konservative mennesker fra en konservativ bransje skal snakke om hvorfor, ja da er det naturlig å snakke om alt som er galt med kvinnen. Vet du hva? Problemet er ikke kvinnen.
Problemet er at noen lager et problem. Som da det ble foreslått i dette møtet at kvinner burde få en coach eller sponsor for å være bedre rustet til å tre inn i topplederstillinger.

Verre ble det dessverre ifølge det som er skrevet i E24. En av deltakerne i møtet mente kvinner var så forskjellig fra menn at man som Hodejeger må snakke til dem på en annen måte via for eksempel en stillingsannonse. Kvinner kan visst ikke være fremoverlent eller ta kontroll, eller i beste fall blir visst kvinner skremt av dette. Nei, vi må bruke ord som inkluderende og “ta ansvar” for at kvinnen ikke skal bli skremt… Igjen et perfekt eksempel på at deler av de inviterte faktisk først må gå i seg selv
før de skal redde Norsk Næringsliv fra kvinnediskriminering.

Eller så er det verdt å nevne at et selskap hadde en teori om at kvinner ofte oppleves (fra oppdragsgivers side) som gamle, tidligere enn menn, (da i underbevisstheten) Hva de baserer dette på vet ikke jeg, men de sier vel indirekte at det er hos dem selv det ligger i underbevisstheten???

Hodejeger-bransjen står for mye av rekruttering til næringslivet når det gjelder ledere (opptil 80% av alle ansettelser). Er det ikke da naturlig å tenke at det er bransjen selv som står for diskriminering mot kvinner i motsetning til at det hele tiden er oppdragsgiver sin skyld?

Vel, det ble nok ikke lett å komme til en slik konklusjon i dette møtet. Hvem vil sitte i et slikt møte å snakke nedlatende om seg selv….

https://e24.no/makro-og-politikk/likestilling/hodejeger-kvinner-blir-for-gamle-for-stillingen-tidligere-enn-menn/24472352

https://www.dn.no/arbeidsliv/ledelse/kjonnsdelt-arbeidsliv/delt-arbeidsliv/rekrutteringsselskap-takket-nei-til-fellesmote-for-a-diskutere-hvordan-flere-kvinner-kan-fa-toppjobber-statsradene-reagerer/2-1-457166

2 thoughts on “Hvem er det som diskriminerer? Slutt og skyld på oppdragsgiver

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s