Employee Advocacy på sociale medier: Hvad er det, og hvordan man gør det rigtigt

Medarbejdernes interessevaretagelse er en af de mest effektive måder at styrke dit image og medarbejdernes engagement på.

Hvorfor? Fordi dine medarbejdere allerede skriver om dig. Halvdelen af alle medarbejdere deler indhold fra eller om deres arbejdsgiver på sociale medier, og 33 % af alle medarbejdere gør det uden at blive opfordret til det.

Det lyder godt, men uden en indholdsstrategi til at vejlede dem, har du ingen idé om, hvad de lægger ud, eller om ROI af deres indsats. Med et formelt program for medarbejdernes interessevaretagelse kan du udvide din organiske rækkevidde med 200 % og øge rentabiliteten med 23 %, blandt mange andre fordele.

Læs videre for at lære, hvordan du opbygger et program til fremme af medarbejdernes interessevaretagelse, som dit team vil elske, og som vil bidrage til dine forretningsresultater.

Bonus: Download en gratis værktøjskasse til at støtte medarbejdernes interessevaretagelse der viser dig, hvordan du planlægger, lancerer og udvikler et succesfuldt program til fremme af medarbejdernes interessevaretagelse i din organisation.

Hvad er medarbejdernes interessevaretagelse?

Employee advocacy er medarbejdernes promovering af en organisation gennem sine medarbejdere. Employee advocacy kan antage mange former, både online og offline. Men den mest almindelige og effektive kanal er advocacy på de sociale medier.

Social media advocacy består i, at medarbejderne deler din virksomheds indhold på deres personlige sociale medier - alt fra stillingsopslag (og andre ressourcer til jobsøgende), blogartikler og branchemæssige ressourcer til lancering af nye produkter.

Men medarbejdernes interessevaretagelse kan også være originalt indhold, der giver et indblik i din virksomhedskultur. Måske er det et Instagram-opslag, der viser den gratis frokost, som du bragte med i fredags, en særlig begivenhed eller et øjeblik fra en almindelig arbejdsdag.

Alle disse aktiviteter kan være med til at styrke dit varemærkes omdømme hos både kunder og potentielle nye medarbejdere.

Hvorfor er det vigtigt at forsvare medarbejderne?

En nylig undersøgelse viste, at medarbejdernes interessevaretagelse gavner virksomhederne på tre vigtige måder:

 • Det har en positiv indvirkning på salget på grund af øget kendskab til mærket og gunstige opfattelser ("brand sentiment").
 • Det forbedrer rekruttering, fastholdelse og engagement af personale.
 • Det er en hjælp til håndtering af PR-kriser og -problemer.

Statistikker om medarbejdernes interessevaretagelse

Dine medarbejdere er allerede på de sociale medier. Er Joe i regnskabets mor din målgruppe? Sandsynligvis ikke. Men Joe har sandsynligvis mange følgere, der er det, eller som i det mindste kan hjælpe med at sprede dit budskab.

Det er altid rart at øge din organiske rækkevidde, men du må ikke glemme den offline effekt af medarbejdernes interessevaretagelse. Det er svært at måle specifikke ting, men en undersøgelse viste en direkte forbindelse mellem medarbejdernes positive indlæg på sociale medier og øget mund-til-mund-påvirkning offline.

Hvorfor virker medarbejdernes interessevaretagelse så godt? Det handler om tillid.

Tillid er mere indflydelsesrig end kærlighed, når det drejer sig om at vælge at købe fra et mærke eller ej. 88 % af folk sætter mere pris på tillid til et mærke end på at elske dets produkter eller tjenester (81 %).

Og det afgørende er, at tilliden er på et historisk lavt niveau i 2022. Næsten to tredjedele af befolkningen mener, at samfundets ledere, herunder administrerende direktører og virksomheder, bevidst forsøger at vildlede folk.

Employee Advocacy på sociale medier: Hvad det er, og hvordan man gør det rigtigt

Kilde: Edelman

Men ved du, hvem folk stoler på? Gennemsnitlige mennesker som dem selv. 93 % af folk stoler på oplysninger om mærker, der deles af deres venner og familie, mens kun en brøkdel af de samme mennesker stoler på generelle indlæg på sociale medier (51 %) eller reklamer (38 %).

SMMExperts egen forskning viser, at medarbejdernes interessevaretagelse på sociale netværk er direkte relateret til højere brand health metrics, herunder positiv stemning, værdi og share of voice - især blandt modne organisationer.

Kilde: SMMExpert og Altimeter Research, Rapport om social transformation

Ud over en gennemsnitlig 1,4 gange større sundhed for dit brand har medarbejdernes interessevaretagelse også yderligere fordele for både din organisation og dine medarbejdere:

Kilde: SMMExpert og Altimeter Research, Rapport om social transformation

For salgsteams kan et vellykket program til fremme af medarbejdernes interessevaretagelse øge effektiviteten. Det giver også et godt grundlag for socialt salg.

Medarbejderne kan også øge deres troværdighed og positionere sig selv som brancheeksperter. Næsten 86 % af de medarbejdere, der er involveret i et formelt interessevaretagelsesprogram, siger, at det har haft en positiv effekt på deres karriere.

Spekulerer du på, hvordan et brand advocacy-program kan påvirke din virksomhed? Vi har lavet en beregner til at måle, hvor meget din organiske rækkevidde kan vokse.

Her er et eksempel for en virksomhed med 500 medarbejdere. Prøv det af med dine egne tal.

Kilde: SMMExpert beregneren til at beregne rækkevidden af medarbejdernes interessevaretagelse

Sådan opbygger du et program til fremme af medarbejdernes interessevaretagelse på sociale medier: 7 trin

Trin 1: Skab en positiv og engageret arbejdsplads-kultur

Det er ikke overraskende, at en undersøgelse har vist, at glade medarbejdere er meget mere tilbøjelige til at blive medarbejdernes fortalere.

De to vigtigste motivationsfaktorer for en medarbejder, der ønsker at blive fortaler, er:

 1. Et positivt forhold til organisationen
 2. Strategisk intern kommunikation

Det er en win-win-situation: Glade medarbejdere ønsker at dele om deres virksomhed, og de, der deler om deres virksomhed - og bliver belønnet for det - bliver endnu gladere medarbejdere. (Vi dækker ideer til belønning i det sidste trin!)

Så hvordan skaber du en engageret arbejdspladskultur?

Undersøgelser fra Gallup viser, at op til 70 % af en medarbejders engagement afhænger af deres direkte leder. Kender du den gamle sætning: "Folk forlader ikke jobbet, de forlader lederne"? Det er sandt.

De vigtigste faktorer, der har indflydelse på engagementet, er:

 1. En følelse af formål (i deres rolle og i virksomheden generelt)
 2. Muligheder for faglig udvikling
 3. En omsorgsfuld leder
 4. Anmeldelser, der fremhæver styrker i stedet for at fokusere på svagheder
 5. Løbende feedback, ikke kun ved en årlig gennemgang

Der findes hele bøger om at skabe gode arbejdspladskulturer, og de er meget mere detaljerede, end vi kan nå at beskrive i et par afsnit her. Men fokuser i det mindste på at støtte dine ledere og mellemledere i deres lederudvikling.

Der er en grund til, at Google underviser alle sine virksomhedsledere i kommunikation fra Silicon Valley's berømte "Trillion Dollar Coach", Bill Campbell: Det virker.

At skabe en god arbejdsplads har naturligvis mange andre fordele end at fremme medarbejdernes engagement. Undersøgelser peger på, at engagerede medarbejdere resulterer i højere lønsomhed (+23 %), kundeloyalitet (+10 %) og produktivitet (+18 %).

Kilde: Gallup

Trin 2: Fastsæt mål og KPI'er for dit program for medarbejdernes interessevaretagelse

Hvis vi vender tilbage til det foregående trin, er en af de vigtigste motivationsfaktorer for medarbejderne til at dele oplysninger om deres virksomhed intern kommunikation. Nogle medarbejdere deler måske allerede oplysninger, men mange er ikke sikre på, hvad de præcist skal dele, eller hvorfor det er vigtigt for virksomheden.

Ved at opstille mål og kommunikere dem til dine medarbejdere eliminerer du tvetydighed og får målbare sociale mediemålinger til at følge udviklingen.

Eksempler på mål kunne være at få flere leads, rekruttere talenter, øge kendskabet til et brand eller øge andelen af voice.

Nogle vigtige KPI'er, der skal følges, er:

 • De vigtigste bidragydere: Hvilke personer eller teams deler mest? Hvilke fortalere skaber mest engagement?
 • Organisk rækkevidde: Hvor mange mennesker ser det indhold, der deles via dine medarbejderfortalere?
 • Forlovelse: Klikker folk på links, efterlader de kommentarer og deler de indhold fra dine fortalere igen? Hvor stort er engagementet pr. netværk?
 • Trafik: Hvor meget trafik fik det indhold, der blev delt af medarbejdernes fortalere, til at føre til dit websted?
 • Mærkefølelse: Hvordan har din advocacy-kampagne påvirket den generelle stemning omkring dit brand på de sociale medier?

Sørg også for at spore omtaler af din virksomheds hashtag, hvis du opretter et. Hvis du giver medarbejderne et hashtag, som de kan nævne, kan det hjælpe med rekruttering og målene for brandstemning ved at vise din virksomhedskultur frem. Det kan også hjælpe medarbejderne til at føle sig mere forbundet med virksomheden og hinanden.

Bonus: Download en gratis værktøjskasse til at støtte medarbejdernes interessevaretagelse der viser dig, hvordan du planlægger, lancerer og udvikler et succesfuldt program til fremme af medarbejdernes interessevaretagelse i din organisation.

Få den gratis værktøjskasse lige nu!

Selv om ikke alle virksomheder er lige så store som Starbucks, er deres tilgang til håndtering af medarbejdernes interessevaretagelse på de sociale medier fremragende. Ud over at oprette dedikerede konti til medarbejdernes interessevaretagelse, som @starbuckpartners (Starbucks' medarbejdere kaldes partnere), har de oprettet et hashtag #ToBeAPartner.

Kilde: Instagram

Ud over chancen for at blive vist på disse konti giver kontoen og hashtagget Starbucks-medarbejderne et sted at komme i kontakt med hinanden, og virksomheden får mulighed for at vise deres kultur og innovation frem i hele verden.

Se dette opslag på Instagram

Et opslag delt af Starbucks Partners (medarbejdere) (@starbuckspartners)

Trin 3: Identificer ledere for medarbejdernes interessevaretagelse

Det er fristende at vælge dit ledelsesteam som ledere af dit program til fremme af medarbejdernes interessevaretagelse. Ja, det er vigtigt, at de er involveret, så de kan vise resten af din organisation, hvordan programmet bliver taget til sig, og hjælpe med at øge antallet af tilmeldinger.

Men de er normalt ikke de rigtige ledere af dit program til fremme af sociale medier. I stedet for at fokusere på titel eller rang skal du fokusere på, hvem der naturligt bruger sociale medier:

 • Hvem udvikler et personligt brand ved hjælp af sociale medier?
 • Hvem deler naturligt indhold fra branchen?
 • Hvem er virksomhedens ansigt udadtil, enten i form af deres rolle (taler, PR osv.) eller antallet af forbindelser til sociale medier?
 • Hvem er begejstret for din branche og din virksomhed?

Giv disse personer mulighed for at hjælpe med at opbygge dit program for medarbejdernes interessevaretagelse. Inddrag dem i at definere og kommunikere kampagner, opstille mål og skabe incitamenter. De vil hjælpe dig med at finde ud af, hvilke værktøjer og ressourcer medarbejderne er mest tilbøjelige til at bruge og dele.

Arbejd derefter sammen med dine ledere inden for interessevaretagelse for at identificere potentielle beta-testere, før du lancerer dit program i hele virksomheden. De kan hjælpe med at vejlede din strategi for interessevaretagelse for medarbejderne og give ærlig feedback.

Du kan se en indledende strøm af sociale delinger, når du lancerer dit program til fremme af medarbejdernes interessevaretagelse. Men uden effektiv intern ledelse vil denne entusiasme forsvinde med tiden. Lederne af medarbejdernes interessevaretagelse hjælper med at sikre, at interessevaretagelse er et vedvarende fokus.

Trin 4: Fastsæt retningslinjer for medarbejdernes sociale medier

Medarbejderne skal ikke blot vide, hvad budskabet er, men også hvordan de bedst kommunikerer det. Hvilket sprog skal de bruge? Hvor ofte skal de skrive? Hvordan skal de svare på kommentarer?

For at løse dette har du brug for to dokumenter:

 1. Politik for indhold på sociale medier: En politik for, hvad medarbejderne må og ikke må dele, hvilke emner de skal undgå (f.eks. politik osv.), svar på almindelige spørgsmål (FAQ) og meget mere.
 2. Retningslinjer for brand-stil: Dette er den visuelle vejledning, herunder hvordan virksomhedens logo skal bruges, unikke udtryk eller stavemåder, som din virksomhed bruger (f.eks. hedder det SMMExpert, ikke HootSuite!), hashtags, der skal medtages, og meget mere.

Retningslinjer, især retningslinjer for indhold, er ikke beregnet til at overvåge dine medarbejdere. Du ønsker ikke at lave en så lang liste over "forbud", at folk er for bange til at dele noget som helst af frygt for at miste deres job.

Med de rigtige retningslinjer, der klart angiver, hvad der er forbudt, og som samtidig giver mulighed for autentisk udtryk, kan du fjerne denne frygt (og undgå et potentielt PR-mareridt eller en retssag om uberettiget afskedigelse).

Klare retningslinjer er også med til at beskytte virksomhedens omdømme og undgå sikkerhedsrisici. Nogle retningslinjer er helt logiske - f.eks. at undgå vulgært eller respektløst sprog eller at dele fortrolige oplysninger. Andre retningslinjer kan kræve input fra den juridiske afdeling.

Sørg for, at retningslinjerne er nemme at forstå og følge. Det skal ikke være et kedeligt dokument på 50 sider, der kun består af tekst. Medtag visuelle eksempler og anbefalinger om, hvad, hvor og hvordan du skal dele. Medtag også kontaktoplysninger for lederen af dit interessevaretagelsesprogram, så medarbejderne ved, hvem de kan spørge om yderligere vejledning, hvis de har brug for det.

Vi har en gratis skabelon, så du kan oprette en politik for sociale medier for dine medarbejdere, eller se eksempler fra andre virksomheder. Starbucks offentliggør deres politik, en klar og præcis 2-siders politik, på deres websted.

Du kan finde eksempler, der er specifikke for din branche, ved at søge på "employee social media policy" + (et firmanavn eller din branche):

Trin 5: Få medarbejderne inddraget i din strategi

Når du har opstillet mål og retningslinjer, er det tid til at kontakte medarbejderne. Fortæl dem om dit program og dine værktøjer for interessevaretagelse.

Du bør naturligvis aldrig tvinge medarbejderne til at dele brandindhold på deres personlige kanaler. Det er ikke en god måde at skabe tillid på. (Og husk, at tillid er en afgørende komponent for, at medarbejderne kan blive fortalere.)

Inddrag i stedet dine medarbejdere i planlægningen af indhold. Del din nuværende strategi for sociale medier og spørg dem, hvilke typer indhold der vil fremhæve virksomhedskulturen, eller hvad der vil passe ind i målene for dit program til fremme af medarbejdernes interesser.

Vi vil fortælle mere om indhold nedenfor, men brug den feedback, som dine teams giver dig, til at styre din overordnede strategi. For eksempel er SMMExpert's medarbejderforfægterprograms indholdskategorier: interne meddelelser, produktannoncer, thought leadership og rekruttering.

Trin 6: Opret og del værdifulde ressourcer, som medarbejderne kan dele

Den virkelige nøgle til at få dine medarbejdere til at dele? Giv dem det indhold, de har brug for, som enten gør deres arbejde lettere eller hjælper dem med at positionere sig som brancheeksperter.

Undersøgelser fra LinkedIn viser, at brugere, der deler indhold, der er fortalervirksomhed, får 600 % flere profilvisninger og får deres netværk til at vokse tre gange hurtigere.

Spørg dine medarbejdere, hvilke spørgsmål kunderne stiller dem. Hvis 10 % af de nye kundeemner stiller et tilsyneladende kedeligt spørgsmål om regnskab, så er det bare sådan: Så er det tid til at lave et tilsyneladende kedeligt, men effektivt indhold om regnskab.

Mega snorken , men hvis det er det, dine kunder ønsker, er det det værd.

Spørg, om medarbejderne ønsker specifikke ressourcer til brug i deres daglige arbejde. En vejledning på én side til at komme i gang? En videovejledning på ét minut? Korte Instagram Reels på femten sekunder, der hver uge underviser i en ny produktfunktion eller et nyt hack?

Disse idéer går ud over indhold til sociale medier, men du forstår idéen. Dine medarbejdere ved, hvad kunderne ønsker. Skab indhold, der tjener dette, og dine medarbejdere vil med glæde dele det.

Opret og opdater regelmæssigt et indholdsbibliotek med disse typer af altid relevante ressourcer, så medarbejderne nemt kan finde dem.

Glem heller ikke styrken af en personlig besked. Forudgodkendt indhold er godt til hurtige delinger, men giv dine medarbejdere frihed til også at skrive deres egne billed- eller videobilleder (så længe de følger retningslinjerne).

For eksempel delte 32 % af alle SMMExpert-medarbejdernes fortalere om vores "Wellness Week", hvor hele virksomheden tog en uge fri for at genoplade sig. Resultatet? 440.000 organiske visninger fra brand advocacy på en enkelt uge.

Bed medarbejderne om at dele deres yndlingsfunktion ved et nyt produkt, eller hvordan en nyere virksomhedspolitik har påvirket dem positivt. Hvis de skaber deres eget unikke indhold, vil det give større genklang hos deres følgere. Det er vigtigt, fordi disse følgere kender din medarbejder mere end de kender dit brand (for nu).

Igen handler det om at have en kultur, der er stor nok til at give dine medarbejdere lyst til at dele den. Cisco-medarbejdere deltog f.eks. i et virtuelt talentshow, hvor de beskrev deres unikke talenter. De personlige billedtekster og virksomhedens mærkevarer fortæller mere om den menneskelige side af virksomheden end en på forhånd godkendt massebesked nogensinde kunne gøre.

Se dette opslag på Instagram

Et opslag delt af Mary Specht (@maryspecht)

Trin 7: Beløn medarbejderne for deres indsats

Eftersom du beder dine medarbejdere om noget, er det kun rimeligt at tilbyde noget til gengæld.

Oplys medarbejderne om fordelene for dem, f.eks. at øge deres synlighed og troværdighed som eksperter på området. Men ingen kan lide at blive betalt kun i eksponering , ikke sandt?

Håndgribelige incitamenter som gavekort eller præmier kan hjælpe medarbejderne til at føle, at de har en interesse i programmet.

En enkel måde at belønne fortalervirksomhed på er at gøre det til et spil eller en konkurrence. Opret f.eks. et hashtag for at fremme en specifik kampagne til fordel for medarbejderne. Opret derefter en rangliste for at vise, hvem der får flest visninger eller engagement for hashtagget. Giv en præmie til vinderen, eller for at give alle en mere retfærdig chance, kan du trække lod om alle, der har delt kampagnen.

Bedste praksis for at fremme medarbejdernes interesser

Del kun engagerende indhold

Duh.

Gør det umagen værd for dine medarbejdere

Tilbyd indhold, der hjælper dine medarbejdere med at opbygge deres online image som brancheeksperter. Og gør hele dit program for medarbejdernes interessevaretagelse sjovt at deltage i.

Find ud af, hvad der motiverer dit team, og gør det. Præmier? Konkurrencer? Tilfældige gavekort som tak? Når alt kommer til alt, giver dine medarbejdere dig masser af gratis økologisk reach. Det mindste du kan gøre er at købe et kaffekort til dem en gang imellem, ikke?

Fremme en god virksomhedskultur

At engagere sig i medarbejdernes interessevaretagelse - og i deres rolle og din virksomhed generelt - er et naturligt ønske om at dele og være stolte af det sted, de arbejder.

Giv dem gode grunde til at være stolte.

Amplify - dit bedste valg af platform for interessevaretagelse for medarbejdere

Den sværeste del af medarbejdernes interessevaretagelse er ofte udførelsen. Hvor finder de indhold til deling? Hvor kan de se dine dokumenter om sociale medier og brand guidelines? Hvordan får de kendskab til nyt indhold?

Du kan gøre det så grundlæggende som at få alle til at tilmelde sig virksomhedens nyhedsbrev for at finde indhold, som de selv kan dele, eller... Brug en færdig platform til at distribuere godkendt indhold, nemt dele det til deres profiler med et enkelt klik og måle ROI og resultater uden problemer.

SMMExpert Amplify er din alt-i-én-løsning til at oprette et program til fremme af medarbejdernes interessevaretagelse, som folk gerne vil være en del af. Se hvordan det fungerer på under to minutter:

Hvis du allerede bruger SMMExpert til planlægning af sociale medier, er det lige så nemt som at tilføje Amplify-appen til din konto (for Business- og Enterprise-kunder). Boom , færdig!

Det betaler sig at have et centralt knudepunkt, som medarbejderne kan besøge for at holde sig informeret og nemt dele forhåndsgodkendt indhold fra. Hos SMMExpert har vi en 94% adoptionsrate for vores employee advocacy program og en 64% delingsrate. Vores program tjener over 4,1 millioner organiske visninger pr. kvartal!

Derudover giver Amplify-analyserapporterne dig mulighed for at spore programmets vækst og indholdsresultater - og måle ROI sammen med alle dine andre sociale mediemålinger i din SMMExpert-konto.

Udnyt kraften i medarbejdernes interessevaretagelse med SMMExpert Amplify. Øg rækkevidden, hold medarbejderne engagerede, og mål resultaterne - sikkert og trygt. Lær hvordan Amplify kan hjælpe din organisation med at vokse i dag.

Anmod om en demo

SMMExpert Amplify gør det nemt for dine medarbejdere at dele dit indhold sikkert med deres følgere - øge din rækkevidde på de sociale medier Book en personlig demo uden pres for at se det i praksis.

Book din demo nu
Rul til toppen