Ophavsret til billeder på sociale medier: Alt, hvad du skal vide

Ophavsret til billeder er ikke nogens idé om en sjov samtale ved middagsbordet, men for social marketingfolk er det en nødvendig viden.

Indhold med billeder får betydeligt større engagement. Hvis du ikke har tid, værktøjer eller ressourcer til at skabe alle dine egne billeder fra bunden, skal du at forstå, hvordan man korrekt finder, bruger og krediterer billeder, der er skabt af andre, uden at komme i konflikt med loven .

Bonus: Få det altid opdaterede snydeark til billedstørrelser på sociale medier. Den gratis ressource indeholder anbefalede fotodimensioner for alle typer billeder på alle større netværk.

Hvad er billedophavsret?

Billedophavsret er det juridiske ejerskab af et billede Enhver, der skaber et billede, har ophavsretten til det, herunder eneretten til at kopiere eller reproducere det. Dette er automatisk: Ophavsretten eksisterer, selv om ophavsmanden aldrig registrerer sit værk hos et ophavsretskontor.

Ophavsret til billeder eksisterer, så snart et billede er skabt. Alle former for billedkunst er omfattet af ophavsret:

  • fotografier
  • digital kunst
  • infografikker
  • kort
  • diagrammer
  • malerier

... og så videre.

De nærmere detaljer i lovgivningen om ophavsret til billeder kan variere en smule fra land til land. 181 lande - herunder Canada og USA - er heldigvis medlemmer af Bernerkonventionen, som fastsætter grundlæggende standarder for ophavsret.

I henhold til traktaten (og canadisk og amerikansk ophavsretslovgivning) har en ophavsretsejer eneret til:

  • Oversætte værket (hvis det indeholder tekst)
  • Gengivelse af arbejdet
  • at lave afledte værker baseret på værket (f.eks. ved at bruge et billede som baggrund i en video eller på anden måde ændre billedet)
  • Distribuere værket til offentligheden
  • Udstille værket offentligt

Kort sagt: Hvis du har skabt et originalt billede, ejer du det, og det giver dig eneret til at vise og reproducere det, du har skabt.

Hvis du ikke har oprettet det, skal du have tilladelse til at bruge det. Vi vil komme nærmere ind på flere detaljer i løbet af dette indlæg.

Hvad er fair use?

Fair use er en undtagelse, der gør det muligt at bruge ophavsretligt beskyttede værker uden tilladelse i visse tilfælde, som er "til gavn for samfundet".

Almindelige sammenhænge for fair use, der er fastsat i § 107 i den amerikanske lov om ophavsret, er "kritik, kommentarer, nyhedsrapportering, undervisning (herunder flere kopier til brug i klasseværelset), videnskabeligt arbejde eller forskning".

Du vil bemærke, at markedsføring ikke optræder på denne liste.

Faktisk er et af de vigtigste spørgsmål, der bruges til at afgøre, om der er tale om fair use, "om en sådan brug er af kommerciel karakter eller om den er til almennyttige uddannelsesformål".

Andre faktorer, der anvendes til at afgøre, om der er tale om rimelig brug, omfatter:

  • Hvor meget af arbejdet anvendes. Så det er f.eks. mere sandsynligt, at det er fair use at citere et par linjer af en tekst end at genoptrykke et helt afsnit eller kapitel. For billeder er det vanskeligere at anvende dette.
  • Hvordan brugen påvirker det oprindelige værks potentielle værdi. Hvis du lægger en andens billede op uden tilladelse, får du likes og andet engagement, som burde gå til den oprindelige skaber. Det nedvurderer deres arbejde.

Hvad er Creative Commons?

Creative Commons er en nonprofitorganisation, der har udviklet et sæt licenser for at hjælpe med at standardisere ophavsretlige tilladelser og tilskrivning. Du har måske set Creative Commons-licenser (eller CC-licenser) på websteder som Flickr, YouTube eller Wikipedia.

Her er et godt eksempel på CC-licenstilskrivning i praksis på YouTube. Videoen, der er lavet af Sean Riley, forklarer ikke kun Creative Commons' historie, men angiver også korrekt kilden til alle CC-licenserede billeder, lyde osv. i videobeskrivelsen.

Der findes flere forskellige Creative Commons-licenser. De giver kunstnere mulighed for at være ret specifikke med hensyn til, hvordan deres værker kan bruges. Det betyder, at du ikke bare kan gå ud fra, at du kan bruge noget, fordi det har en CC-licens.

Typer af Creative Commons-licenser

Her er de forskellige typer CC-licenser, som du kan finde online. Når du læser dem, skal du huske på, at markedsføring er helt klart et kommercielt formål .

  • Navngivelse - Ikke-kommerciel - Ingen afledte produkter (CC BY-NC-ND): Denne licens betyder, at du kan kopiere og videredistribuere et billede - men du må ikke ændre det, og du må ikke bruge det til kommercielle formål. Og som licensnavnet antyder, skal du angive kildeangivelse.
  • Tilladelse - ingen afledte rettigheder (CC BY-ND): Du må kopiere og distribuere billedet, herunder til kommercielle formål, men du må ikke ændre det. Du må f.eks. ikke tilføje overlay-tekst, beskære eller anvende filtre.
  • Navngivelse uden kommerciel deling på samme måde (CC BY-NC-SA): Du kan bruge billedet og tilpasse det til noget nyt, men du må ikke bruge det til kommercielle formål, og du skal dele dit ændrede arbejde med den samme type CC-licens og give en kildeangivelse.
  • Navngivelse - ikke kommercielt (CC BY-NC): Det samme som ovenfor, men uden kravet om at bruge den samme CC-licens på det ændrede værk.
  • Navngivelse - Deling på lige fod (CC BY-SA): Du kan bruge billedet og tilpasse det til noget nyt. Du kan bruge det til kommercielle formål, men du skal dele dit ændrede arbejde med den samme type CC-licens og give en kildeangivelse.
  • Angivelse (CC BY): I princippet er det eneste krav, at der skal angives en kildeangivelse.
  • Offentligt område/ingen ophavsret: Hvis en ophavsmand har givet afkald på alle sine rettigheder, eller hvis ophavsretten er udløbet, bliver værket offentligt tilgængeligt. I Creative Commons er dette angivet som CC0 1.0 Universal (CC0 1.0). Det er den licens, du skal kigge efter, hvis du vil have et værk uden ophavsretligt beskyttet.

De sikreste muligheder, når du leder efter billeder til markedsføring på sociale medier, er licenser til kun tildeling og CC0 1.0 public domain-licenser Husk, at enhver licens, der indeholder ordet "tilskrivning", betyder, at du skal give kredit til ophavsmanden.

Hvilke billeder kan du lovligt bruge på sociale medier?

Inden vi dykker dybt ned i ophavsret til billeder til sociale medier, får du her et hurtigt snydeblad, så du kan komme i gang.

Lovgivningen om ophavsret på sociale medier er stort set nøjagtig den samme som lovgivningen om ophavsret på alle andre områder. Hvis du vil bruge et billede, der ikke er dit, skal du indhente tilladelse. Det kan ske gennem en licens eller direkte gennem ophavsmanden.

På Instagram står der f.eks.: "I henhold til Instagrams brugsbetingelser og retningslinjer for fællesskabet du kan kun sende indhold til Instagram, som ikke krænker andres intellektuelle ejendomsrettigheder ."

Når nogen deler et billede på en offentlig social konto, er det ikke ensbetydende med, at det er offentligt tilgængeligt. De ejer stadig ophavsretten. Men da sociale medier handler om at dele, er der nogle unikke måder at bruge ophavsretligt beskyttede billeder på.

Videreudveksling af fotos

Det er typisk i orden at videredele billeder på en platform ved hjælp af native delingsværktøjer. Retweets, videredele, repins eller indhold, der videredeles til en Instagram-historie, krediterer automatisk skaberen.

Desuden er disse handlinger kun mulige, hvis en person har aktiveret disse kontotilladelser, og de er omfattet af platformenes vilkår og betingelser.

Resharing er en fantastisk strategi for både små og store virksomheder. Denne lokale restaurant i nærheden af Vancouver har f.eks. en hel Story-højdepunkt med indlæg, historier og filmruller, som gæsterne har delt.

Kilde: @cottoalmare

Husk, at disse former for videredeling er alle indbygget i platformene. Alt, der kræver, at du kopierer eller downloader et billede, er ikke en oprindelig videredeling. Hvilket fører os til...

Genudsendelse af billeder i feed

Mange brands genposter brugergenereret indhold. Det er faktisk en god markedsføringsstrategi, da det fylder din indholdskalender ud og samtidig skaber social bevisførelse.

Men hvis der ikke er nogen indbygget funktion, der tillader genposting, er det nødvendigt at bede om tilladelse. Det gælder også for deling af indhold i dit Instagram-feed. Det er også vigtigt at give kredit, men det er ikke nok i sig selv.

Bonus: Få det altid opdaterede snydeark til billedstørrelser på sociale medier. Den gratis ressource indeholder anbefalede fotodimensioner for alle typer billeder på alle større netværk.

Få det gratis snydeark nu!

Et branded hashtag er en god måde at indsamle brugergenereret indhold på. Det tæller dog ikke som tilladelse. Før du genposter et foto - selv hvis du bruger et branded hashtag - skal du sende en DM eller en kommentar for at sikre dig, at skaberen er med på det.

For eksempel er #DiscoverSurreyBC et hashtag for Discover Surrey, men de bad alligevel om tilladelse til at bruge dette hashtaggede foto og bemærkede, at de ville give kredit.

Kilde: @southrockdiscovery

Stitches, Duets, Remix, osv.

Disse værktøjer giver dig mulighed for at bygge videre på det arbejde, som andre har lavet på de sociale medier, i stedet for at dele det direkte.

Da der er tale om indbyggede funktioner, kræves der ikke yderligere tilladelse ud over de tilladelser, der er indbygget i den relevante app.

Den oprindelige ophavsmand vil automatisk blive krediteret og underrettet. Hvis du ikke ønsker, at dit indhold skal bruges på denne måde, kan du slå de relevante indstillinger fra på din konto.

Hvad er konsekvenserne af krænkelse af ophavsretten på sociale medier?

Hvis du bliver taget i at krænke en andens ophavsret til indhold på sociale medier, vil det første svar sandsynligvis være et brev om ophør og afståelse. Det er et brev fra en advokat, der beder dig om at stoppe med at bruge billedet og fjerne det fra din konto. Du kan også blive bedt om at betale et beløb, der svarer til den tabte indtægt til den virksomhed, der ejer ophavsretten til billedet.

Hvis du fjerner billedet omgående og giver en dybfølt undskyldning, går det måske ikke længere. Men hvis du har tjent penge på en andens billede, eller hvis du har brugt det på en måde, som de finder særligt stødende, kan du blive ramt af en retssag.

Eller hvis du bliver rapporteret for flere overtrædelser til de sociale platforme, kan du blive låst ude af din konto.

Instagram siger f.eks.: "Hvis du gentagne gange poster indhold, der krænker andres intellektuelle ejendomsrettigheder, f.eks. ophavsrettigheder eller varemærker, kan din konto blive deaktiveret eller din side fjernet i henhold til Instagrams politik for gentagne krænkere."

Kort sagt er det ikke besværet, omkostningerne og den potentielle risiko for din virksomheds omdømme værd at krænke andres ophavsret. Heldigvis er der masser af steder, hvor du kan finde billeder til brug på sociale medier, som ikke giver dig problemer.

Hvor du kan finde gratis og lovlige billeder til sociale medier

SMMExpert Mediebibliotek

SMMExperts mediebibliotek, som findes i Composer, har en omfattende samling af billeder og GIF'er, som du kan bruge - gratis og lovligt! - i dine sociale indlæg.

For at få adgang til billedbiblioteket skal du starte et indlæg i Composer, vælge dit eller dine sociale netværk og klikke på Gennemse dine medier i medieafsnittet.

Vælg Gratis billeder fra rullemenuen, og indtast dine søgeord for at finde de billeder, du har brug for.

Prøv SMMExpert gratis, og du kan afmelde dig når som helst.

Google avanceret søgning efter billeder

Google Images er et godt sted at starte din søgning, så længe du gør det rigtigt.

Bare fordi noget vises i Google Images betyder det ikke, at du kan bruge det på sociale medier eller andre steder. De fleste af de billeder, der vises i en Google-søgning, er ophavsretligt beskyttet. Du kan ikke bruge dem uden tilladelse.

Heldigvis giver Googles avancerede billedsøgning dig mulighed for at søge efter billeder med "kommercielle og andre licenser".

Kilde: Google

Før du bruger et af disse billeder, skal du klikke dig videre for at finde licensoplysningerne. Nogle kan være gratis at bruge til kommercielle formål, mens andre kan kræve betaling, tilskrivning eller begge dele.

En ekstra praktisk funktion i Google Advanced Image Search er muligheden for at søge efter billeder i det korrekte format og størrelse til sociale medier.

Gratis stockfotosider

Der findes adskillige gratis hjemmesider med billedmateriale.

Der er et til stort set alle de behov, du kan have som social marketingmedarbejder, fra klassiske kontorbilleder til kunstneriske baggrunde.

I de seneste år er der blevet oprettet flere billedbiblioteker for at fremme mangfoldighed og rummelighed på de sociale medier. Nogle af vores favoritter, der tilbyder gratis ressourcer, er bl.a:

  • Brewers Collective Elevate
  • Ble
  • Kvinder af farve i teknologisektoren
  • UK Black Tech
  • BlackIllustrations
  • Mennesker

Kilde: Humaaans

Læs det med småt, før du bruger billeder fra et lagerbibliotek. Mange billeder er gratis og tilgængelige til kommerciel brug, men nogle kan have andre licenser og kræve tilskrivning eller betaling. Det er altid bedst at dobbelttjekke.

Openverse

Openverse er en kreativ søgemaskine for medier med åbne licenser. Openverse var tidligere Creative Commons-søgemaskinen, så den er baseret på CC-licenser. Du kan søge specifikt efter billeder, der kan ændres eller bruges kommercielt, samt billeder i det offentlige domæne.

Husk: Hvis du begrænser din søgning til det offentlige domæne, får du billeder uden ophavsret, som du kan bruge på de sociale medier.

Billede copyright 5.png

Kilde: Openverse

Flickr

Flickr er en anden god billeddatabase, som er et fotohostingsted for professionelle og amatørfotografer.

Start med at indtaste dit søgeord i søgelinjen. På den første side med resultater klikker du på dropdown-menuen for at vælge en passende licens. Du kan bedst vælge enten "kommerciel brug tilladt", "kommerciel brug & modifikationer tilladt" eller "ingen kendte ophavsretlige begrænsninger".

Kilde: Flickr

Sørg for at tjekke licensen for hvert billede, da mange stadig kræver, at du skal angive en kildeangivelse.

Getty Images/iStock

Getty er et af verdens største stockfotobiblioteker og tilbyder adgang til mere end 415 millioner aktiver i sit arkiv, lige fra fotografier til vintageillustrationer.

Getty Images er ikke gratis, men de er royaltyfri. Det betyder, at du betaler én gang baseret på den brug, du har brug for, i stedet for at skulle betale en royalty til en fotograf, hver gang du viser et billede.

Getty har også et søstersite med et lavere budget: iStock tilbyder mere end 125 millioner billeder til priser, der er beregnet til små virksomheder og iværksættere. Mange billeder koster under 20 dollars. Hvis du leder efter et billede, der skal danne grundlag for en kampagne, kan det være værd at betale en mindre pris for at få noget, der både er lovligt og unikt.

Kilde: iStock

SMMExperts planlægger til sociale medier indeholder et opdateret mediebibliotek med gratis billeder fra Pixabay, GIPHY og flere andre, så du aldrig behøver at bekymre dig om ophavsret til billeder, når du udsender. Prøv det gratis i dag.

Kom i gang

Gør det bedre med SMMExpert , den alt-i-ét værktøj til sociale medier. Hold dig på forkant med tingene, voks, og slå konkurrenterne.

Gratis 30-dages prøveperiode
Rul til toppen