Markedsføring til generation Z: Sådan får du det rigtigt i 2023

Der er ingen tvivl om det: Generation Z er bygget anderledes.

Men definitionen af, hvem der kan betegnes som Gen Z, varierer alt efter, hvem man spørger (hvis du f.eks. spørger mig, er det alle, der aldrig har været nødt til at spole en VHS-film tilbage).

Man kan ikke trække en fast tidslinje mellem generation Z og millennials - at være en del af en bestemt "generation" handler lige så meget om kulturel indflydelse som om alder (hvilken traumatisk film definerede din barndom), Løvernes konge eller Op ?) I forbindelse med dette blogindlæg bruger vi dog Pew Research Centers definition: alle, der er født i eller efter 1997, er en del af generation Z .

Læs videre for at finde ud af, hvordan du effektivt kan markedsføre dig til denne unikke befolkningsgruppe med en stadig voksende købekraft.

Download vores rapport om sociale tendenser for at få alle de data, du har brug for, til at planlægge en relevant social strategi og skabe forudsætninger for succes på sociale medier i 2023.

Markedsføring over for generation Z vs. Millennials

Tidligere er Generation Z og Millennials ofte blevet grupperet sammen som "digitalt indfødte", når det gælder markedsføring. Denne Statista-undersøgelse fra marts 2021 siger for eksempel, at 62 % af Generation Z og Millennials købte noget som følge af markedsføring på sociale medier i den måned - men der skelnes ikke mellem de to generationer.

Igen er det ikke altid klart, hvad der er forskellen mellem dem, men der er alligevel nogle vigtige forskelle:

  • Det er mere sandsynligt, at Z-folket har en videregående uddannelse end millennials. I USA fortsatte 57 % af generation Z med at uddanne sig efter gymnasiet (sammenlignet med 52 % af de tusindårige og 43 % af generation X'erne).
  • I Amerika, Generation Z'ere er mere racemæssigt og etnisk mangfoldige end Millennials . 50 % af Gen Z identificerer sig som BIPOC, mens 39 % af Millennials identificerer sig som BIPOC.
  • Selv om deres synspunkter er ens, Generation Z er lidt mere progressive end Millennials Generelt er generation Z liberalt indstillet og er mere tilbøjelige til at støtte ting som homoseksuelle ægteskaber, ligestilling mellem racerne og brugen af kønsneutrale pronominer.

Sådan markedsfører du dig til generation Z: 7 bedste metoder

1. Sæt værdierne først

Når de skal interagere med et nyt brand på de sociale medier, interesserer Gen Z-publikummet sig lige så meget for virksomheden som for produktet eller tjenesten.

45 % af Z-folket siger, at et brand, der "virker troværdigt og gennemsigtigt", er en vigtig motivationsfaktor for engagement. Så lad ikke din sociale markedsføring handle om salg: skab indhold, der udtrykkeligt fortæller om dine værdier, og del så meget som muligt af dit brands historie.

En tøjvirksomhed, der ønsker at markedsføre sig til generation Z, bør f.eks. være gennemsigtig med hensyn til, hvad tøjet er lavet af, hvor det er fremstillet, og hvilke arbejdsforhold det er fremstillet under.

2. Taler deres sprog

Kommunikation er nøglen. Det er vigtigt at kunne bruge et sprog, som Gen Z kan forstå og relatere til - og hvis du ikke er velbevandret, er det bedst at lære det ved at fordybe dig.

Følg Gen Z-skaberne, se deres indhold, og vær opmærksom på deres ordforråd, deres akronymer og deres vittigheder. Så kan du slå løs.

Et enkelt forbehold: Det tager tid, og der er ikke noget mindre cool end at forsøge at være cool. Du skal ikke tvinge sproget (det lyder uautentisk) eller overdrive det (det er skræmmende). Du vil gerne være den seje tante, ikke den forsøgsvante stedfar. Den mest sikre måde at sikre, at dit indhold taler Gen Z's sprog på, er at ansætte dem på dit sociale team.

(Psst: Hvis du leder efter et job inden for sociale medier, får du her et par gode råd).

3. Lad være med at lave performativ aktivisme og allierede

Dette går hånd i hånd med at sætte værdierne i første række: Hvis du spiller aktivist på facaden, mens du ikke gør noget for at hjælpe sagen, får du ikke Gen Z til at kunne lide dig. Faktisk kan det få dig blokeret.

Ifølge data fra Forrester's Technographics siger næsten en tredjedel af Gen Z, at de ugentligt fjerner følgere, skjuler eller blokerer brands på sociale medier. Årsagen? "Gen Z'ere tøver ikke med at annullere brands, når de fornemmer en overfladisk fernis."

En historie fra Forbes fra 2022 bekræfter dette og fastslår, at "yngre generationer er mere tilbøjelige til at knytte et mærkes eller en virksomheds reelle indvirkning på samfundet til deres indkøbsbeslutninger ... de kigger på alt fra etiske produktionsmetoder til behandling af medarbejdere og fra miljøvenlige initiativer til bæredygtighed."

Så lad være med at vaske din juni-kampagne med regnbuefarver, bruge BIPOC-medarbejdere til at forskønne dit indhold eller hævde, at et produkt er bæredygtigt fremstillet, når det i virkeligheden ikke er det. At donere rigtige penge, opløfte marginaliserede stemmer, arbejde frivilligt og deltage i demonstrationer og demonstrationer er alle måder at vise oprigtigt op for dit samfund på.

4. Samarbejd med indholdsskabere og influencers for at skabe tillid

En ufejlbarlig markedsføringsstrategi for generation Z er at arbejde med de mennesker, de stoler på (og da det er svært at finde alle deres ældre søstre, ser vi på influencers på de sociale medier).

Folk i alderen 15-21 år er mere tilbøjelige til at følge nogle eller mange influencers end deres ældre modstykker.

Kilde: Morning Consult

Desuden siger 24 % af kvinderne fra generation Z, at når de skal lære om nye produkter at købe, er influencers den kilde, de oftest bruger.

Kilde: Morning Consult

Samarbejde med influencers er en meget effektiv måde at markedsføre sig over for Gen Z. Det er en del af det der med brand-autenticitet og at tale samme sprog: Gen Z ønsker at købe fra brands, som de har tillid til, og de hører om brands, som de har tillid til, fra folk, som de har tillid til.

5. Underhold

Ifølge denne rapport fra Morning Consult er grundene til at følge influencers blandt andet, at "de producerer indhold og information på en meget underholdende måde" og "de leverer interessant indhold i en mere personlig atmosfære".

Kedeligt indhold fører ingen vegne, og når det gælder beslutningen om at følge en influencer eller ej, er det at være sjov eller have en engagerende personlighed den næstvigtigste faktor, når de skal beslutte, om de vil følge en influencer eller ej.

Kilde: Morning Consult

Generation Z har en skarp, klog og ofte mørk humoristisk sans - tag det med (med omtanke, selvfølgelig).

At vise, at man kan tage en joke, gør virkelig en forskel for denne generation.

Efter at et bizart rygte om, at Lea Michele ikke kan læse, blev spredt blandt Z-folket, svarede den kendte med en TikTok, der lænede sig op ad vittigheden. TikTok'en fik 14,3 millioner visninger, og kommentarerne er superpositive. Det var et genialt træk (den, der læser dette til Lea lige nu, bedes fortælle hende det).

6. Brug de rigtige platforme

Ovenstående strategier kan kun være effektive, hvis Generation Z'erne rent faktisk ser dit indhold - så sørg for, at du bruger de samme platforme som dem. SMMExperts Global Digital Report er en god kilde til at se, hvilke demografiske grupper der bruger hvilke sociale medier.

Hvis du forsøger at komme i kontakt med kvinder fra generation Z, må du ikke springe TikTok over. Ifølge en undersøgelse foretaget af Statista i 2021 er TikTok den tredje mest indflydelsesrige reklamekanal for kvinder fra generation Z's købsbeslutninger.

De eneste "kanaler", der ligger højere end TikTok, er anbefalinger fra venner/familie og at se en ven/familie bruge et produkt. Instagram-annoncer og indlæg fra IG-influenter ligger også højt, mens Facebook- og Twitter-annoncer er mindre tilbøjelige til at overbevise Gen Z-kvinder om, at de skal give dem de søde penge.

Kilde: Statista

7. Hold et udsalg

Dette kan bruges af alle generationer, men især Z-generationen er meget interesseret i tilbud.

I maj 2022 viste det sig, at rabatter var den vigtigste årsag til at motivere Gen Z-forbrugere til at engagere sig i et nyt brand på sociale medier. Så hvis alt andet fejler, så lav et udsalg.

Download vores rapport om sociale tendenser for at få alle de data, du har brug for, til at planlægge en relevant social strategi og skabe forudsætninger for succes på sociale medier i 2023.

Få den fulde rapport nu!

Kilde: Statista

De 6 bedste markedsføringskampagner for generation Z

1. ESPN's Det er så ravn TikTok

Kulturelle referencer behøver ikke nødvendigvis at være aktuelle - faktisk er det en af de bedste måder at skabe kontakt til dit publikum på at appellere til nostalgien.

Målet med denne video fra ESPN var f.eks. at reklamere for, at basketballsæsonen er begyndt. I stedet for en almindelig reklame har mærket lagt videoindhold ud, der henviser til et noget nichepræget Disney Channel-tv-program, der blev vist fra 2003 til 2007.

Det var et let, sjovt og ekstremt delbart klip, der var langt mere engagerende end en traditionel reklame. Selv ikke-sportsfans delte det, og nogle få kommenterede endda, at denne TikTok overbeviste dem om at begynde at se basketball.

2. Fenty Beauty's #TheNextFentyFace-kampagne

Rihannas Fenty Beauty er kendt for at lave produkter til alle og for at gå rigtigt langt, når det kommer til repræsentation i kosmetikbranchen.

Mærkets #TheNextFentyFace-kampagne var som to kampagner i én: Det var en konkurrence om at finde en model til en kommende 2023-kampagne, men metoden til at finde modellen var en reklame for sig selv.

Fenty opfordrede deres følgere til at sende TikToks med kampagnens hashtag og tagge Fenty Beauty for at deltage, hvilket opmuntrede tusindvis af skabere (nogle med store følgere, andre med små) til at sende Fenty Beauty-produkter.

Denne kampagne har det hele: Det er et tilbud om at give noget tilbage til forbrugerne (vinderen får en masse Fenty-produkter plus en fed modeloplevelse og rejser til to brand events), det er en måde at få følgere til at dele deres produkter på, det er en metode til at opdage nye stemmer i branchen, og det er en mulighed for at bevise deres brandværdier yderligere.

10/10, Riri.

3. Patagonias stifter giver virksomheden væk for at bekæmpe klimaforandringer

Okay, at se dette som en markedsføringskampagne er lidt ulækkert: Vi ville gerne tro, at denne filantropiske handling fra en milliardær udelukkende var motiveret af ægte omsorg for miljøet.

Men da Patagonia-stifteren Yvon Chouinard meddelte, at han ville donere virksomheden (der er vurderet til 3 milliarder dollars) til en specielt designet fond og en nonprofitorganisation, gik folk amok.

Blandt de støttende emojis og folk, der lykønsker grundlæggeren med denne uselviske handling, er der tusindvis af kommentarer, der lover at købe Patagonias varer. En af dem siger "tak fordi du gør det så skide nemt at købe ind til ferier og fødselsdage resten af mit liv på denne planet."

Hvis du leder efter et eksempel på autentiske virksomhedsværdier - og den slags ægte brandaktivisme, der får Gen Z på din side - er det her.

4. Scrub Daddy's sjove, aggressive videoer

Man siger, at hvis du ikke har noget pænt at sige, så lad være med at sige noget som helst.

Scrub Daddys social media manager må have overset dette memo, og resultatet er morsomt. Nogle vil måske mene, at det er overkill at filme en video, hvor man bogstaveligt talt brænder sine konkurrenter, men ikke Scrub Daddy.

Denne virksomheds TikTok er så Gen Z-venlig, at vi ville blive chokeret, hvis det ikke var en Gen Zer, der styrede den.

Scrub Daddy går ind i skurkerollen på en super sjov måde og går derhen, hvor de fleste store brands ikke gør det (f.eks. er blasfemi ikke forbudt). Selv om disse typer videoer ikke er for alle, er de meget mere underholdende end den mere rensede form for markedsføring, som vi er vant til at se. Det er et autentisk, spændende og modigt træk, hvilket er præcis, hvad generation Z elsker.

5. Glossier's brand collab med Olivia Rodrigo

En brandaftale med en teenagepop-sensation er guld værd i markedsføringen for Gen Z.

Det er et stort eksempel på, hvor effektiv influencer marketing kan være - influencers er ikke berømtheder, men de er stadig bredt kendt og har stor tillid (nogle gange endda mere end berømtheder). Når du samarbejder med en skaber, er det vigtigste at overveje, hvor godt skaberens værdier stemmer overens med dit brands værdier.

Kosmetikmærket Glossier handler ikke kun om glamour - firmaet fokuserer på et mere naturligt look og samarbejder med berømtheder og influencers, der generelt gør det samme. Desuden er det langt billigere end luksusmærker.

Derfor fungerer et samarbejde med Olivia Rodrigo: Den unge sangerinde kan ofte klare sig uden makeup, og hendes unge fans køber sandsynligvis makeup, der ligger inden for Glossers prisklasse.

6. Ryanairs ustyrlige TikToks

Flyselskaber er typisk ikke kendt for at have humoristisk sans, men Ryanair har virkelig gjort det sjovt. Deres TikToks er unikke, fordi mange af dem ikke aktivt opfordrer folk til at flyve med Ryan Air: det handler mere om at få brandet til at fremstå sjovt og relaterbart.

Ovenstående video er faktisk rettet mod andre brands, der bruger sociale medier til markedsføring, og den er ikke specifikt reklame for Ryanair. De gør også grin med folk, der sværger, at de aldrig vil flyve med flyselskabet.

Eller bare en TikTok, der sætter pris på Bella Hadid.

Denne markedsføring er fantastisk for generation Z, fordi det ikke føles som markedsføring overhovedet - nogle gange virker det virkelig som om Ryan Air er ligeglad med, om du flyver med dem eller ej. De er der bare for at have det sjovt.

Det er smart reklame for Gen Z, yngre mennesker, der ikke har en masse penge til rådighed, og som er et godt publikum for et lavprisflyselskab. Og selv om et fly med menneskeøjne er fjollet, er det super effektiv brand recognition: kontoen har næsten 2 millioner følgere.

Ofte stillede spørgsmål om markedsføring til generation Z

Kan Gen Z lide reklamer?

Nej, i hvert fald ikke i traditionel forstand. I stedet for polerede, professionelle reklamer foretrækker Z-generationen markedsføring, der er relaterbar, ærlig og underholdende.

Hvad ønsker forbrugere fra generation Z?

Gen Z-forbrugere ønsker at støtte mærker, der deler de samme værdier som dem selv: værdier som LGBTQ+-rettigheder, racehellighed og miljømæssig bæredygtighed.

Hvad er det, som generation Z sætter mest pris på?

Frem for alt værdsætter Gen Z autenticitet: mærker, der er gennemsigtige og virkelig bekymrer sig om vigtige emner, mærker, der giver og holder løfter, og mærker, der gør en forskel i deres lokalsamfund, uanset omfang.

Spar tid på at administrere din tilstedeværelse på sociale medier med SMMExpert. Fra et enkelt dashboard kan du udgive og planlægge indlæg, finde relevante konverteringer, engagere publikum, måle resultater og meget mere. Prøv det gratis i dag.

Kom i gang

Gør det bedre med SMMExpert , den alt-i-ét værktøj til sociale medier. Hold dig på forkant med tingene, voks, og slå konkurrenterne.

Gratis 30-dages prøveperiode
Rul til toppen