Sådan laver du en konkurrenceanalyse på sociale medier (værktøjer og skabeloner)

Hvordan kan du holde dig foran konkurrenterne og vinde på de sociale medier? Start med en konkurrenceanalyse af de sociale medier.

Den vil fortælle dig, hvordan du klarer dig i forhold til andre i din branche, og at få øje på nye muligheder og potentielle trusler .

I denne vejledning lærer du, hvordan du kan foretage din egen konkurrenceanalyse for sociale medier. Vi vil også opregne de de bedste værktøjer til analyse af konkurrencen på sociale medier og giver dig en gratis skabelon, så du kan komme i gang.

Bonus: Få en gratis, brugerdefinerbar skabelon til konkurrenceanalyse til nemt at vurdere konkurrenterne og identificere muligheder for, at dit brand kan trække sig frem.

Hvad er en konkurrenceanalyse af sociale medier?

En konkurrenceanalyse er en analyse af din konkurrence for at finde ud af, hvad deres styrker og svagheder er, og hvordan disse styrker og svagheder står i forhold til dine egne.

Det er en proces, hvor du benchmarker dine egne resultater i forhold til de store virksomheder i din branche, så du kan identificere muligheder for vækst og strategier, der ikke fungerer så godt, som de burde.

En konkurrencemæssig analyse af de sociale medier vil hjælpe dig:

 • Identificer, hvem dine konkurrenter er på de sociale medier
 • Kend hvilke sociale platforme de er på
 • Vid, hvordan de bruger disse platforme
 • Forstå, hvor godt deres sociale strategi fungerer
 • Benchmark dine sociale resultater i forhold til konkurrenterne
 • Identificer sociale trusler mod din virksomhed
 • Find huller i din egen strategi for markedsføring på sociale medier

Hvorfor lave en konkurrentanalyse på de sociale medier?

At lære om dine konkurrenter er ikke den eneste grund til at lave en konkurrentanalyse på de sociale medier. Det vil også give dig indsigt i din egen virksomhed og dit publikum (som sandsynligvis overlapper med dine konkurrenters publikum).

Her er nogle overraskende indsigter, som en konkurrenceanalyse af de sociale medier kan give dig:

 • Benchmarks for ydeevne for din egen virksomhed, f.eks. gennemsnitlige antal følgere, engagement og andel af stemme
 • Ideer til de bedste tidspunkter at poste på de sociale medier (da din målgruppe sandsynligvis er online på samme tidspunkt)
 • En forståelse af den potentielle smertepunkter hos kunderne
 • Nye (og bedre) idéer til indhold som måske vil vække genklang hos dit publikum (eller som omvendt IKKE vækker genklang hos dit publikum, og som du måske vil undgå)
 • En forståelse af, hvordan man kommunikere med dit publikum på visse platforme (dvs. tilfældigt eller formelt)
 • Ideer til måder at differentiere dit brand
 • Og meget mere!

I sidste ende vil en konkurrenceanalyse af de sociale medier give dig lige så meget, som du lægger i den. Du kan vælge at lave en engangsrapport om dine konkurrenter på de sociale medier eller ansætte en person på dit team, hvis eneste opgave er at holde øje med dine konkurrenter. De fleste virksomheder laver noget midt imellem: en kvartalsvis eller månedlig rapport.

Uanset hvilket analyseniveau du vælger, vil indsigten være uvurderlig.

Sådan laver du en konkurrenceanalyse på sociale medier: en 4-trins proces

Vi har opdelt processen med at foretage en konkurrenceanalyse på sociale medier i fire trin, der kan bruges til alle brands.

Inden du går i gang, kan du downloade denne gratis skabelon til konkurrencemæssig analyse af sociale medier for at holde styr på din indsats.

Bonus: Få en gratis, brugerdefinerbar skabelon til konkurrenceanalyse til nemt at vurdere konkurrenterne og identificere muligheder for, at dit brand kan trække sig frem.

Trin 1. Find ud af, hvem dine konkurrenter er

Identificer dine konkurrerende søgeord

Du kender sikkert allerede nogle af de søgeord, som din virksomhed forsøger at placere sig på i søgemaskinerne. Hvis du f.eks. arbejder for et hotel på Manhattan, fokuserer du sandsynligvis på søgeord som "hoteller i New York" og "de bedste steder at bo på Manhattan".

Men hvis din ejendom er et boutique-hotel med vinsmagninger om aftenen og lokal kunst, konkurrerer du ikke nødvendigvis direkte med Holiday Inn. Hvis du har et grundigt kendskab til din søgeordbeholdning, kan du få et klart billede af, hvem du virkelig konkurrerer med online.

Google Adwords Keyword Planner er et godt sted at identificere de søgeord, der er mest relevante for dit brand. Selv hvis du ikke annoncerer med Google Adwords, er det gratis at bruge dette værktøj.

Du kan starte med at bruge værktøjet til at analysere dit websted. Du får en liste over relevante søgeord sammen med de gennemsnitlige månedlige søgninger og det anslåede konkurrenceniveau.

Du kan også indtaste dine kendte målnøgleord i værktøjet. Igen får du en liste over relaterede nøgleord med data om søgemængde og konkurrence. Brug disse relaterede nøgleord til at hjælpe dig med at indsnævre din definition af dine konkurrenter, så du kan sikre dig, at du analyserer virksomheder, der virkelig konkurrerer med dine egne.

Tjek, hvem der rangerer for disse søgeord i Google

Vælg de fem eller 10 nøgleord, der er mest relevante for din virksomhed, og indtast dem i Google. Du vil hurtigt få et indtryk af, hvem dine største konkurrenter er online.

Vær særlig opmærksom på de brands i din branche, der betaler for Google-annoncer for at få deres navn frem i de organiske søgeresultater, da de sætter deres penge ind i deres markedsføringsambitioner. Selv hvis de ikke har gode placeringer i organiske søgninger (endnu), er det værd at tjekke, hvordan de klarer sig på de sociale medier.

Klik dig videre til webstederne for alle mærker, der ser ud til at være potentielle konkurrenter. De fleste virksomheder linker til deres sociale kanaler i overskriften eller i bunden af deres websted. Indtast links til deres sociale profiler i dit regneark til konkurrenceanalyse.

Tjek, hvem der vises i sociale søgninger for disse søgeord

De brands, der rangerer for dine søgeord i Google, er ikke nødvendigvis de samme, der rangerer godt på de sociale netværk. Da dette er en konkurrencemæssig analyse af sociale medier, skal du også se, hvem der kommer øverst i de sociale søgeresultater.

Gå f.eks. ind på Facebook, og indtast dit søgeord i søgefeltet. Klik derefter på Sider i topmenuen.

Du kan få flere tips til at søge på de forskellige sociale netværk i vores indlæg om de bedste måder at søge online på.

Find ud af, hvilke lignende brands din målgruppe følger

Facebook Audience Insights og Twitter Analytics kan give dig et godt indblik i, hvilke andre mærker din målgruppe følger på disse sociale netværk. Hvis disse mærker ligner dit eget, er det værd at overveje dem som potentielle konkurrenter.

Sådan finder du ud af, hvilke brands din målgruppe følger på Facebook:

 • Åbn Facebook Audience Insights
 • Brug venstre kolonne til at indtaste demografiske oplysninger om din målgruppe ELLER rul ned til Sider i venstre kolonne og indtast din eksisterende Facebook-side under Personer med tilknytning til
 • Klik på i den øverste menu på Side Synes godt om

Hvis du vil dykke dybere ned, har vi et helt indlæg med flere tips om, hvordan du bruger Facebook Audience Insights til kundeundersøgelser.

Måske finder du ud af, at ingen af de identificerede sider er relevante for din branche, men hvis de er det, kan du tilføje dem til listen over konkurrenter.

På Twitter kan du i stedet for at tjekke hele dit publikum se, hvem dine bedste følgere er forbundet med.

 • Åbn Twitter Analytics.
 • Rul ned til hver af dine Bedste følgere i de sidste mange måneder
 • Klik på Se profil for hver Top Follower
 • Klik på Følgende på deres profil for at se hele listen over de konti, de følger, eller klik på Tweets & svar for at se, hvilke konti de interagerer med

Vælg op til 5 konkurrenter at fokusere på

Nu har du fået en enorm liste over potentielle konkurrenter - langt flere end du med rimelighed kan medtage i en grundig konkurrenceanalyse. Det er på tide at indsnævre listen til de tre til fem brands, som du konkurrerer mest med på de sociale medier. Vælg de brands, der passer tættest på din målniche.

Bonus: Få en gratis, brugerdefinerbar skabelon til konkurrenceanalyse til nemt at vurdere konkurrenterne og identificere muligheder for, at dit brand kan trække sig frem.

Få skabelonen nu!

Trin 2. Indsamling af oplysninger

Nu hvor du ved, hvem dine konkurrenter er, skal du vide, hvad de laver på de sociale medier.

Klik dig videre til de sociale netværk for hvert af de brands, du har identificeret som topkonkurrenter. Som nævnt ovenfor kan du normalt finde disse links i overskriften eller i bunden af deres websted. I din skabelon til analyse af konkurrencen på de sociale medier skal du notere følgende:

 • Hvilke sociale netværk er de på?
 • Hvor stor er deres fanskare, og hvor hurtigt vokser den?
 • Hvem er deres største tilhængere?
 • Hvor ofte sender de indlæg?
 • Hvad er deres engagement?
 • Hvad er deres sociale andel af stemme?
 • Hvilke hashtags bruger de oftest?
 • Hvor mange hashtags bruger de?

Du kan finde mange af disse oplysninger ved blot at klikke rundt på dine konkurrenters sociale profiler. Hvis du vil have mere strømlinet dataindsamling, kan du tjekke de værktøjer til markedsføring på sociale medier, der er nævnt nedenfor.

Glem ikke at spore alle disse ting for dine egne sociale kanaler også. Det vil hjælpe dig med din analyse i næste trin.

Trin 3. Lav en SWOT-analyse

Nu hvor du har indsamlet alle disse data, er det tid til at analysere dem på en måde, der hjælper dig med at forstå, hvor du står i forhold til konkurrenterne. Som en del af denne analyse skal du også se efter potentielle måder at forbedre din strategi på og potentielle farer, som du skal være opmærksom på undervejs.

En SWOT-analyse er et godt værktøj til at hjælpe dig med at tænke klart over alle disse oplysninger. I en SWOT-analyse ser du grundigt på din virksomhed og konkurrenterne for at identificere:

 • S - Styrker
 • W - Svagheder
 • O - Muligheder
 • T - Trusler

Det er vigtigt at vide, at styrker og svagheder vedrører faktorer, der er interne for dit brand. Det drejer sig grundlæggende om ting, du gør rigtigt, og områder, hvor du kan forbedre dig.

Muligheder og trusler er baseret på eksterne faktorer: ting, der sker i dit konkurrencemiljø, som du skal være opmærksom på.

Her er nogle punkter, der skal anføres i hver kvadrant i SWOT-skabelonen.

Styrker

Oplys de målinger, hvor dine tal er højere end konkurrenternes.

Svagheder

Lav en liste over de målinger, hvor dine tal halter bagefter konkurrenterne. Det er områder, som du skal fokusere på at forbedre ved at teste og justere din strategi for sociale medier.

Husk på, at du kan have både styrker og svagheder for hvert socialt netværk. For eksempel kan det være, at dit antal følgere på Facebook er højere end dine konkurrenters, men at de har en bedre vækst i antallet af følgere. Eller måske har du færre følgere på Instagram, men et højere engagement.

Vær meget specifik her, for disse sondringer vil hjælpe dig med at identificere dine muligheder og trusler.

Vækst = hacket.

Planlæg indlæg, tal med kunderne, og følg dine resultater Få din virksomhed til at vokse hurtigere med SMMExpert.

Start gratis 30-dages prøveperiode

Muligheder

Nu hvor du med et enkelt blik kan se, hvor du står i forhold til konkurrenterne, kan du identificere potentielle muligheder, som du kan udnytte.

Disse muligheder kan være områder, hvor du mener, at du kan forbedre dig i forhold til dine konkurrenter på baggrund af oplysninger, du allerede har indsamlet, eller de kan være baseret på forventede eller nylige ændringer i den sociale medieverden.

Hvis du f.eks. følger SMMExpert Weekly Rundown om Instagram, vil du vide, at byte netop har lanceret en ny videoplatform, som i bund og grund er en efterfølger til Vine. I betragtning af de styrker og svagheder, du har identificeret, kan dette så være en potentiel mulighed for dit brand til at overstråle konkurrenterne?

Trusler

Ligesom mulighederne kommer truslerne udefra. For at få en god fornemmelse af kommende trusler kan du se nærmere på tal, der vedrører vækst eller andet, der indikerer ændringer over tid.

F.eks. kan en lille konkurrent, der har en høj vækst i antallet af følgere, udgøre en større trussel end en stor konkurrent med stagnerende vækst.

Dette er endnu et område, hvor du skal holde øje med den bredere branche for at finde fremadrettede ændringer, der kan påvirke din position i forhold til dine konkurrenter. SMMExpert State of Digital Reports er en god kilde til brancheoplysninger, som du kan overveje.

Trin 4. Indarbejd de nyeste data med overvågning af sociale medier

Du skal jævnligt gennemgå din konkurrenceanalyse af de sociale medier for at holde den opdateret. Gør dette til en fast del af din kvartalsvise eller årlige rapportering og gennemgang. Det betyder, at du har brug for en konstant forsyning af opdaterede oplysninger.

Ved at indføre en solid strategi for overvågning af sociale medier kan du få realtidsdata, som du kan indarbejde i din næste analyse. Dette er en særlig nyttig strategi til at identificere potentielle muligheder og trusler.

Vi vil gennemgå nogle værktøjer, du kan bruge til overvågning af sociale medier nedenfor. Det handler grundlæggende om at være opmærksom på sociale samtaler, der involverer dit brand, dine konkurrenter og din branche.

Registrer alle vigtige oplysninger eller begivenheder, som du opdager gennem overvågning af sociale medier, i kolonnen Noter i din skabelon til konkurrenceanalyse, og indarbejd dem i dine reviderede muligheder og trusler i forbindelse med din næste gennemgang.

7 bedste værktøjer til analyse af konkurrenter på sociale medier

I trin 2 talte vi om, hvordan du kan indsamle oplysninger direkte fra de sociale netværk. Her er nogle af de bedste værktøjer til analyse af konkurrencen på de sociale medier, som kan hjælpe dig i gang.

BuzzSumo

Buzzsumo hjælper dig med at finde dine konkurrenters mest delte indhold. Dette kan hjælpe dig med at brainstorme både muligheder (f.eks. nye typer indhold eller emner at udforske) og trusler (områder, hvor konkurrenterne er ved at blive dominerende).

SMMExpert Streams

SMMExpert Streams er et kraftfuldt værktøj, der giver dig mulighed for at spore søgeord, konkurrenter og hashtags på tværs af alle sociale netværk - alt sammen fra ét brugervenligt dashboard. Den enkleste brugssituation er at tilføje alle dine konkurrenters konti til én Stream og tjekke dem, når du vil. Men du kan gøre meget mere end det. Prøv det gratis i dag.

Denne video forklarer, hvordan du bruger SMMExpert Streams til at holde øje med dine konkurrenter.

Brandwatch

Nu er du klar til at analysere - og måske endda oprette en rapport om konkurrenter på de sociale medier.

Brandwatch tilbyder nogle effektive værktøjer til konkurrenceanalyse. Et af de vigtigste er den letforståelige grafik, der viser dit brands sociale andel af stemmeandel.

Social share of voice er et mål for, hvor meget folk taler om dit brand online sammenlignet med, hvor meget de taler om dine konkurrenter. Dette er en af de målinger, du bør spore i din skabelon til analyse af konkurrencen på de sociale medier.

Brandwatch kan integreres med SMMExpert. Her er en video, der viser, hvordan de to applikationer arbejder sammen for at give vigtige oplysninger om konkurrenceanalyse.

Synapview

Klar til at gå videre sociale medier Synapview er en app, der giver dig mulighed for at overvåge konkurrenter og hashtags på Reddit og blogs.

Bonus: Få en gratis, brugerdefinerbar skabelon til konkurrenceanalyse til nemt at vurdere konkurrenterne og identificere muligheder for, at dit brand kan trække sig frem.

Få skabelonen nu!

Mentionlytics

Mentionlytics er et værktøj til overvågning af sociale medier, der også er fantastisk til at lave en konkurrenceanalyse af sociale medier. Du kan finde alt, hvad der bliver sagt om dit brand, dine konkurrenter eller et nøgleord på Twitter, Instagram, Facebook, Youtube, Pinterest og alle webkilder (nyheder, blogs osv.).

Desuden har den en praktisk "sentimentanalyse"-funktion, så du ikke kun kan se hvad bliver sagt om dine konkurrenter, men hvordan det bliver sagt.

PS: Mentionlytics er integreret med SMMExpert, så du kan se alt, hvad der trækkes i dine Streams.

Talkwalker

Talkwalker er primært kendt som et værktøj til social lytning med et enormt bibliotek af indsigt - konkurrencemæssig eller anden - fra over 150 millioner kilder, herunder blogs, fora, videoer, nyheder, anmeldelser og sociale netværk.

Brug det, hvis du vil udspionere dine konkurrenter ud over de sociale medier, og hvis du vil holde øje med, hvad hele branchen siger generelt. Det er fantastisk til både overblik på højt niveau og detaljerede analyser.

Skabelon til konkurrencemæssig analyse af sociale medier

Du kan oprette dit eget regneark til at holde styr på alle de oplysninger, du indsamler i løbet af din konkurrenceanalyse af de sociale medier.

Men hvis du hellere vil gå direkte i gang med at indsamle data og bruge dem, kan du downloade vores gratis skabelon til konkurrencemæssig analyse af sociale medier og bare begynde at indsætte de oplysninger, du indsamler. Der er også en fane til din SWOT-analyse.

Bonus: Få en gratis, brugerdefinerbar skabelon til konkurrenceanalyse til nemt at vurdere konkurrenterne og identificere muligheder for, at dit brand kan trække sig frem.

Brug SMMExpert til at knuse konkurrenterne på de sociale medier. Fra et enkelt dashboard kan du administrere alle dine profiler, spore konkurrenter og relevante samtaler, forbedre dine resultater og meget mere. Prøv det gratis i dag.

Kom i gang

Gør det bedre med SMMExpert , den alt-i-ét værktøj til sociale medier. Hold dig på forkant med tingene, voks, og slå konkurrenterne.

Gratis 30-dages prøveperiode
Rul til toppen